„Изкуството на Тибет” е новата временна експозиция в музея

0

Изложба „Изкуството на Тибет” беше открита на 12 юли в Исторически музей – Свиленград. Тя е дарение от китайското посолство на Историческия музей в Димитровград и през годините е гостувала на много градове в България, а през следващите три месеца с нея ще могат да се запознаят и жителите и гостите на Свиленград.

Чрез представените 120 експоната посетителите ще имат възможността да се доближат до далечния Тибет и пред тях ще се разкрият някои от тайните на мистичната тибетска култура. Тибетското изкуство е богато на цветове и форми,  пъстро и многообразно, а представените в изложбата експонати разкриват неговата красота. Един от най интересните е „Колелото на Дхарма”, символизиращо безкрайният кръговрат на живота. Мистиката на Изтока намира отражение в маските на демони и пазители на богатства, символи на тибетския будизъм. Представени са и т. нар. ленти сутра, които и до днес са задължителен декор в тибетските манастири. Интересни  за посетителите  са и танките -„будиските икони”. Тези цветни картини, избродирани или нарисувани върху коприна  или кожа, пресъздават  главно религиозни сюжети и разкриват характерни черти на тибетската митология. Тези предмети носят  дълбок сакрален  смисъл и са образи на просветлението, които имат за цел да пробудят човешкия дух. Изложбата включва и автентични предмети от тибетските домове, мъжки и женски носии от миналото на тибетското общество. Част от експонатите представят ювелирното изкуство на старите тибетски майстори. Сребърните бижута украсени с полускъпоценни  камъни и красивите бронзови и медни съдове са  доказателство за таланта им. Изключително впечатляващи с фината си изработка са три нефритени чашки.

Всеки, който иска да се докосне до богатството на тибетската култура и изкуството  на отминалите времена може да го направи, като посети изложбата в Исторически музей Свиленград.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...