„Изкуството на Тибет” е новата временна експозиция в музея

0

Изложба „Изкуството на Тибет” беше открита на 12 юли в Исторически музей – Свиленград. Тя е дарение от китайското посолство на Историческия музей в Димитровград и през годините е гостувала на много градове в България, а през следващите три месеца с нея ще могат да се запознаят и жителите и гостите на Свиленград.

Чрез представените 120 експоната посетителите ще имат възможността да се доближат до далечния Тибет и пред тях ще се разкрият някои от тайните на мистичната тибетска култура. Тибетското изкуство е богато на цветове и форми,  пъстро и многообразно, а представените в изложбата експонати разкриват неговата красота. Един от най интересните е „Колелото на Дхарма”, символизиращо безкрайният кръговрат на живота. Мистиката на Изтока намира отражение в маските на демони и пазители на богатства, символи на тибетския будизъм. Представени са и т. нар. ленти сутра, които и до днес са задължителен декор в тибетските манастири. Интересни  за посетителите  са и танките -„будиските икони”. Тези цветни картини, избродирани или нарисувани върху коприна  или кожа, пресъздават  главно религиозни сюжети и разкриват характерни черти на тибетската митология. Тези предмети носят  дълбок сакрален  смисъл и са образи на просветлението, които имат за цел да пробудят човешкия дух. Изложбата включва и автентични предмети от тибетските домове, мъжки и женски носии от миналото на тибетското общество. Част от експонатите представят ювелирното изкуство на старите тибетски майстори. Сребърните бижута украсени с полускъпоценни  камъни и красивите бронзови и медни съдове са  доказателство за таланта им. Изключително впечатляващи с фината си изработка са три нефритени чашки.

Всеки, който иска да се докосне до богатството на тибетската култура и изкуството  на отминалите времена може да го направи, като посети изложбата в Исторически музей Свиленград.

Previous articleЗадържаха тениски, детски стоки и парфюми менте в автобус на Капитан Андреево
Next articleСистемата на Пътни такси и разрешителни отново работи на автоматичен режим

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...