Свиленград отбеляза Международния ден на йога с обща практика и лекция за Аюрведа

0

За четвърта поредна година Свиленград се включи в отбелязването на Международния ден на йога – 21 юни. Близо 60 души на различни възрасти от 7 до 70 години, мъже, жени и деца се включиха в йога практиката, която се проведе в събота, в Спортната зала в Свиленград. Специален гост на събитието беше аюверда специалистът от Индия – доктор Рахул Кумар.

Празникът беше отбелязан с провеждането на обща йога практика с дихателни техники и медитации. Водещи на практиката бяха 13-годишната Гергана Шидерова от Спортен клуб „Изида“ и Ивалина Кръстева-Недева, инструктор към „Изкуството да живееш“.

„С тази инициатива ние се стремим да представим на хората ползите от йога и йога практиката в ежедневието, за да изживеят огромните предимства на това древно индийско знание”, каза по време на откриването Ивалина Недева. „Безценен дар, единство на духа и тялото, мислене и действие, сдържаност и изпълнение, хармония между човека и природата и цялостен подход към здравето и благоденствието”, допълни тя.

Особено интересна за присъстващите беше лекцията на д-р Рахул Комар: „Представяне на древната наука Аюрведа”. Древното знание е препредавано устно, докато не е събрано в текст преди повече от 5 хил. години. Най-старите известни текстове от него, подробно описват въздействието на петте елемента, намиращи се в космическата система – земя, вода, въздух, огън, пространство – върху нашата индивидуална система и излагат важността от поддържането на тези елементи балансирани за здравословен и щастлив живот. Според Аюрведа, всеки човек ще се влияе от някои елементи повече отколкото от други. Така различните конструкции се категоризират в три основни тип /доши/.

Доктор Рахул Кумар определи при няколко души кои от елементите доминират. Присъстващите задаваха въпроси, свързани с пулсовата диагностика, по която е специалист Рахул Кумар, както и такива, свързани с хранителния режим, редовната йога практика и медитацията.

С демонстрация на асани от хата йога в изпълнение на Гергана Щерева и Антоанета Колева беше открит Световният ден на йога в Свиленград. Момичетата станаха републикански шампиони по йога на провелото се наскоро състезание в Русе. От него свиленградчани се завърнаха с 5 златни, 5 сребърни и 3 бронзови медала от различните стилове и възрастови групи.

Горди сме с тези момичета и се надяваме все повече млади хора да се ориенитрат към този начин на спорт, на живот… Защото йога не е само упражнения, то е цяла философия. За това как да бъдеш по-добър в живота, да имаш бодър дух и усмивка, каза Ваня Бонева от екипът на „Изкуството да живееш”.

В Свиленград има над 300 йога последователи, практикуващи в двете местни йога школи.

Много деца се занимават с йога, благодарение на техния учител от Спортен клуб Изида – Иванка Миткова, подчерта Ива Недева.

Световният ден на йога в Свиленград се осъществява под ръководството на посолството на република Индия, община Свиленград и двете местни йога школи: към организацията „Изкуството да живееш” и към спортен клуб „Изида” Свиленград.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...