Свиленград отбеляза Международния ден на йога с обща практика и лекция за Аюрведа

0

За четвърта поредна година Свиленград се включи в отбелязването на Международния ден на йога – 21 юни. Близо 60 души на различни възрасти от 7 до 70 години, мъже, жени и деца се включиха в йога практиката, която се проведе в събота, в Спортната зала в Свиленград. Специален гост на събитието беше аюверда специалистът от Индия – доктор Рахул Кумар.

Празникът беше отбелязан с провеждането на обща йога практика с дихателни техники и медитации. Водещи на практиката бяха 13-годишната Гергана Шидерова от Спортен клуб „Изида“ и Ивалина Кръстева-Недева, инструктор към „Изкуството да живееш“.

„С тази инициатива ние се стремим да представим на хората ползите от йога и йога практиката в ежедневието, за да изживеят огромните предимства на това древно индийско знание”, каза по време на откриването Ивалина Недева. „Безценен дар, единство на духа и тялото, мислене и действие, сдържаност и изпълнение, хармония между човека и природата и цялостен подход към здравето и благоденствието”, допълни тя.

Особено интересна за присъстващите беше лекцията на д-р Рахул Комар: „Представяне на древната наука Аюрведа”. Древното знание е препредавано устно, докато не е събрано в текст преди повече от 5 хил. години. Най-старите известни текстове от него, подробно описват въздействието на петте елемента, намиращи се в космическата система – земя, вода, въздух, огън, пространство – върху нашата индивидуална система и излагат важността от поддържането на тези елементи балансирани за здравословен и щастлив живот. Според Аюрведа, всеки човек ще се влияе от някои елементи повече отколкото от други. Така различните конструкции се категоризират в три основни тип /доши/.

Доктор Рахул Кумар определи при няколко души кои от елементите доминират. Присъстващите задаваха въпроси, свързани с пулсовата диагностика, по която е специалист Рахул Кумар, както и такива, свързани с хранителния режим, редовната йога практика и медитацията.

С демонстрация на асани от хата йога в изпълнение на Гергана Щерева и Антоанета Колева беше открит Световният ден на йога в Свиленград. Момичетата станаха републикански шампиони по йога на провелото се наскоро състезание в Русе. От него свиленградчани се завърнаха с 5 златни, 5 сребърни и 3 бронзови медала от различните стилове и възрастови групи.

Горди сме с тези момичета и се надяваме все повече млади хора да се ориенитрат към този начин на спорт, на живот… Защото йога не е само упражнения, то е цяла философия. За това как да бъдеш по-добър в живота, да имаш бодър дух и усмивка, каза Ваня Бонева от екипът на „Изкуството да живееш”.

В Свиленград има над 300 йога последователи, практикуващи в двете местни йога школи.

Много деца се занимават с йога, благодарение на техния учител от Спортен клуб Изида – Иванка Миткова, подчерта Ива Недева.

Световният ден на йога в Свиленград се осъществява под ръководството на посолството на република Индия, община Свиленград и двете местни йога школи: към организацията „Изкуството да живееш” и към спортен клуб „Изида” Свиленград.

Previous articleТреньорът Марин Атанасов: Учим състезателите си да играят добър тенис
Next articleШампионска титла за Димитър Петров и сребро за Христо Калайджиев от Балканското първенство по кикбокс

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...