С изложба приключи третото издание на националния пленер „Нарисувани усещания”

0

Националният пленер „Нарисувани усещания” се проведе в Свиленград в рамките на програмата, посветена на празника на града – 5 октомври. Инициативата се организира от община Свиленград за трета поредна година и, по традиция, събира творци от цялата страна. Техните художествени произведения са посветени на Свиленград и неговите забележителности. Авторите притворяват в картините си своите усещания за красотата и емоцията от граничния град.

Гости художници в третото издание на пленера бяха Ангелина Недин, Вили Колева, Веселин Димитров, Милена Станков, Албена Галева, Божидар Чантарски и Силвия Павлова. От местните творци участие взеха Радомира Вълкова и Мая Борисова.

Общо 18 живописни творби бяха представени в изложба, в Арт галерията във вторник. Това беше и финалът на пленера, който продължи седмица /от 26 септември до 2 октомври/. Рисунки на стария мост, на гробницата, на крепостите при Маточина и Мезек, църкви, живописни гледки… Произведенията на изкуството заинтригуваха публиката със своя колорит, свободен творчески подход, ярко авторско звучене и майсторска техника и различни стилове. Сред тях има импресии, експресии, реалистични картини, както и авангардно-модернистични. Използваните техники са маслена живопис, акрил, колаж с текстил, хартия и керамични частици плюс дорисуване, разказа художничката Ивалина Недева.

Гостите на галерията бяха очаровани от високото майсторство на художниците. А самите творци – от гостоприемството на домакините и незабравимите мигове, изживяни през едноседмичния творчески престой в Свиленград и околностите.

Изложбата ще остане в галерията до края на месец октомври.

Картините не се продават. Те ще допълнят фонда с творби на изобразителното изкуство, собственост на Община Свиленград.

Previous articleПроект „Разговори за Свиленград” стартираха от БСП
Next articleЗа празника на Свиленград: Откриват единствения в България паметник на генерал Никола Иванов

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...