С изложба приключи третото издание на националния пленер „Нарисувани усещания”

0

Националният пленер „Нарисувани усещания” се проведе в Свиленград в рамките на програмата, посветена на празника на града – 5 октомври. Инициативата се организира от община Свиленград за трета поредна година и, по традиция, събира творци от цялата страна. Техните художествени произведения са посветени на Свиленград и неговите забележителности. Авторите притворяват в картините си своите усещания за красотата и емоцията от граничния град.

Гости художници в третото издание на пленера бяха Ангелина Недин, Вили Колева, Веселин Димитров, Милена Станков, Албена Галева, Божидар Чантарски и Силвия Павлова. От местните творци участие взеха Радомира Вълкова и Мая Борисова.

Общо 18 живописни творби бяха представени в изложба, в Арт галерията във вторник. Това беше и финалът на пленера, който продължи седмица /от 26 септември до 2 октомври/. Рисунки на стария мост, на гробницата, на крепостите при Маточина и Мезек, църкви, живописни гледки… Произведенията на изкуството заинтригуваха публиката със своя колорит, свободен творчески подход, ярко авторско звучене и майсторска техника и различни стилове. Сред тях има импресии, експресии, реалистични картини, както и авангардно-модернистични. Използваните техники са маслена живопис, акрил, колаж с текстил, хартия и керамични частици плюс дорисуване, разказа художничката Ивалина Недева.

Гостите на галерията бяха очаровани от високото майсторство на художниците. А самите творци – от гостоприемството на домакините и незабравимите мигове, изживяни през едноседмичния творчески престой в Свиленград и околностите.

Изложбата ще остане в галерията до края на месец октомври.

Картините не се продават. Те ще допълнят фонда с творби на изобразителното изкуство, собственост на Община Свиленград.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...