Модерна водна дига, вместо чували, ще ползва Пожарната при наводнение

0

Модерната водна бариера, с която се сдоби Областната противопожарна служба, ще се използва основно в Свиленград. Опасност от разливи има на няколко места в областта, но в долното течение  на река Марица те са най-много. Защитното съоръжение има редица предимства и ще пести труд и време при справяне с наводненията.

„10 метра от тази дига замества 700 чувала с пясък. По проект вече разполагаме със 100 такива водни мобилни бариери с обща дължина от километър“, коментира шефът на огнеборците в областта комисар Николай Вълчев. Всеки сегмент от съоръжението е с дължина 10 метра и побира по 3000 литра вода. Вътрешността на дигата е от еластично полиетиленово фолио, а външният ръкав е от издръжлива промазана материя”.

След приключването на наводнение няма нужда от обеззаразяване на площта за разлика от чувалите с пясък, които традиционно се използват, обясни още Вълчев. Освен това за пълненето на бариерите се използва вода от самото наводнение.

Производител е полска фирма, чиито представители проведоха обучение за огнеборците в областния град и пожарникари от Одрин.

Бариерите са доставени по проект „Трансгранично сътрудничество в подготовката и реакцията при наводнения“, с водещ партньор Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации-Одрин в Турция и партньор Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ при МВР в България.

С това съоръжение са оборудвани и пожарните в Унгария и скандинавските държави.
По същия проект огнеборците в региона ще получат пикап с помпа за превоз и пълнене на бариерите. Освен това ще бъдат доставени и два дрона за наблюдение от въздуха на застрашени от наводняване райони. Те могат да се използват и при горски пожари.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...