Модерна водна дига, вместо чували, ще ползва Пожарната при наводнение

0

Модерната водна бариера, с която се сдоби Областната противопожарна служба, ще се използва основно в Свиленград. Опасност от разливи има на няколко места в областта, но в долното течение  на река Марица те са най-много. Защитното съоръжение има редица предимства и ще пести труд и време при справяне с наводненията.

„10 метра от тази дига замества 700 чувала с пясък. По проект вече разполагаме със 100 такива водни мобилни бариери с обща дължина от километър“, коментира шефът на огнеборците в областта комисар Николай Вълчев. Всеки сегмент от съоръжението е с дължина 10 метра и побира по 3000 литра вода. Вътрешността на дигата е от еластично полиетиленово фолио, а външният ръкав е от издръжлива промазана материя”.

След приключването на наводнение няма нужда от обеззаразяване на площта за разлика от чувалите с пясък, които традиционно се използват, обясни още Вълчев. Освен това за пълненето на бариерите се използва вода от самото наводнение.

Производител е полска фирма, чиито представители проведоха обучение за огнеборците в областния град и пожарникари от Одрин.

Бариерите са доставени по проект „Трансгранично сътрудничество в подготовката и реакцията при наводнения“, с водещ партньор Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации-Одрин в Турция и партньор Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ при МВР в България.

С това съоръжение са оборудвани и пожарните в Унгария и скандинавските държави.
По същия проект огнеборците в региона ще получат пикап с помпа за превоз и пълнене на бариерите. Освен това ще бъдат доставени и два дрона за наблюдение от въздуха на застрашени от наводняване райони. Те могат да се използват и при горски пожари.

Previous article10 души са потърсили помощ заради домашно насилие в Свиленград от началото на годината
Next articleЗабраняват търговията с животни заради чума по овцете в Ямболско

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...