Забраняват търговията с животни заради чума по овцете в Ямболско

0

Спешно заседание на Областната епизоотична комисия беше свикано, заради регистрираното огнище на чума по дребните преживни животни в област Ямбол. Заболяването се регистрира за първи път в България, съобщи директорът на ОДБХ д-р Георги Илиев.

Обектите, в които са констатирани заразените животни са в с. Воден, община Болярово, област Ямбол. Властите предполагат, че то е влязло в България от Турция.

Засега на територията на област Хасково няма регистрирани болни животни, съобщават от областната администрация.  Предпримат се превантивни мерки, тъй като чумата е вирусно заболяване, което се предава по контактен път.

На общинските епизоотични комисия е разпоредено да набележат конкретни мерки за предпазване от проникването и разпространението на болестта. В граничните общини Свиленград и Тополовград се забранява организирането на пазари и изложби на дребни преживни животни, както и търговията, придвижването и транспорта им, с изключение на тези, които са предназначени за незабавно клане. Забранява се и търговията, придвижването и транспорта на едри преживни животни, отглеждани в обекти заедно с дребни преживни животни. Изключение се прави за предназначените за незабавно клане и след разрешение от официален ветеринарен лекар или такива преминаващи транзит, както и за транзитно преминаващите животни от държави членки на ЕС. Транспортирането на едри преживни животни се допуска само след получаване на разрешение от БАБХ. Наличната дезинфекционна техника вече се привежда в готовност, информират от областната администрация.

Повече от 700 животни ще бъдат евтаназирани в Ямболско, за да се избегне разпространението на заразата. Умъртвяването на над 700 кози и овце вече е започнало. От Агенция по безопасност на храните успокоиха, че заболяването не е опасно за хора.

Предстои извършването и на клинични прегледи в карантинната зона. Тя е 10-километрова и обхваща общо 12 села.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...