Забраняват търговията с животни заради чума по овцете в Ямболско

0

Спешно заседание на Областната епизоотична комисия беше свикано, заради регистрираното огнище на чума по дребните преживни животни в област Ямбол. Заболяването се регистрира за първи път в България, съобщи директорът на ОДБХ д-р Георги Илиев.

Обектите, в които са констатирани заразените животни са в с. Воден, община Болярово, област Ямбол. Властите предполагат, че то е влязло в България от Турция.

Засега на територията на област Хасково няма регистрирани болни животни, съобщават от областната администрация.  Предпримат се превантивни мерки, тъй като чумата е вирусно заболяване, което се предава по контактен път.

На общинските епизоотични комисия е разпоредено да набележат конкретни мерки за предпазване от проникването и разпространението на болестта. В граничните общини Свиленград и Тополовград се забранява организирането на пазари и изложби на дребни преживни животни, както и търговията, придвижването и транспорта им, с изключение на тези, които са предназначени за незабавно клане. Забранява се и търговията, придвижването и транспорта на едри преживни животни, отглеждани в обекти заедно с дребни преживни животни. Изключение се прави за предназначените за незабавно клане и след разрешение от официален ветеринарен лекар или такива преминаващи транзит, както и за транзитно преминаващите животни от държави членки на ЕС. Транспортирането на едри преживни животни се допуска само след получаване на разрешение от БАБХ. Наличната дезинфекционна техника вече се привежда в готовност, информират от областната администрация.

Повече от 700 животни ще бъдат евтаназирани в Ямболско, за да се избегне разпространението на заразата. Умъртвяването на над 700 кози и овце вече е започнало. От Агенция по безопасност на храните успокоиха, че заболяването не е опасно за хора.

Предстои извършването и на клинични прегледи в карантинната зона. Тя е 10-километрова и обхваща общо 12 села.

Previous articleМодерна водна дига, вместо чували, ще ползва Пожарната при наводнение
Next articleЛечебната сила на любовта

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...