10 души са потърсили помощ заради домашно насилие в Свиленград от началото на годината

0

Броят на жертвите на домашно насилие, потърсили помощ в Консултативния център в Свиленград от началото на тази година е 10. За цялата минала година услугите на центъра са ползвали други 20 пострадали. Сред случаите има и такива на тежки побои и извеждане на насилника от дома. Данните за насилие в семейството съобщиха от фондация „Български център за джендър изследвания” на пресконференция, с която стартира проектът „Да обединим усилия в борбата срещу домашното насилие”. Той се финансира от Министерство на правосъдието.

По проекта се разширява комплексът от услуги за жертви на домашно насилие в Свиленград. Освен юридическа подкрепа, в Консултативния център ще се оказва и безплатна психологическа помощ. Продължава изпълнението на Специализираната програма за извършители на насилие в Хасково и София, информираха още от Фондация “Български център за джендър изследвания”. По проекта се разработва и разпространява Програма за превенция и защита от домашно насилие в училищата.

Консултативният център за жертви на домашно насилие в Свиленград отвори врати в края на 2016г. с пилотното предоставяне на безплатно юридическо консултиране. Адвокат Милена Славова съдейства на жертвите при подаването на документите в съда.

Към момента на откриването на центъра в Свиленград нямаше нито една жертва, нито едно дело за домашно насилие. Практиката показва, че когато има такъв център, пострадалите събират повече смелост и търсят помощ, каза психологът Петя Петкова.

Няколко са мерките за защита от домашно насилие, разясниха още тя и адвокат Славова. Едната е задължаване на насилника за въздържане от домашно насилие. По нея съдът задължава извършителя да посещава и специализирана програма. Другите мерки са свързани с отстраняване на агресора от съвместно обитаваното жилище и забрана да приближава жертвата. Определят се още метрите и сроковете, в които ограничителната заповед да се спазва. При нарушаване на мерките се изпраща жалба до прокуратурата, която от своя страна я внася в съда. В повечето случаи се налагат глоби, но в страната вече има наложени и ефективни присъди, казаха още от неправителствената организация. От там допълниха, че законодателят е предвидил, при случай на насилие над дете, социално подпомагане да поиска от съда специални мерки, без процесът да се нуждае от съгласието на родителя.

Трудно е без посредник една пострадала жена да се оправи сама, разказа още Петя Петкова. Затова има консултативни центрове, които са напълно безплатни. Където има изградени такива центрове, има и голям брой заповеди за защита, каза тя.

В нашата област Консултативни центрове има в Хасково, Димитровград и Свиленград.

От полицията коментираха, че препращат към центъра всеки случай на домашно насилие и увериха, че след това продължават да наблюдават и чрез кварталните инспектори всеки от случаите.

Изпълнението на проекта „Да обединим усилия в борбата срещу домашното насилие” дава още една възможност на жертвите на домашно насилие да получат професионална помощ чрез предлаганата Програма по овластяване и психологическа подкрепа, казаха още от “Български център за джендър изследвания”. Програмата включва терапевтична работа по преодоляване на травмата, активиране за собствените ресурси за излизане от ситуацията на насилие и реинтеграция в обществото.

От фондацията напомнят, че Консултативния център в Свиленград се намира на адрес: бул. „България” № 51, а консултациите се осъществяват след предварително записване на тел. 0379/ 630 00 или 0877/ 220 655.

В рамките на проекта ще бъде разработена Програма за превенция и защита от домашно насилие в училищата, която ще бъде представена на учители от Свиленград и Хасково в началото на учебната година.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...