10 души са потърсили помощ заради домашно насилие в Свиленград от началото на годината

0

Броят на жертвите на домашно насилие, потърсили помощ в Консултативния център в Свиленград от началото на тази година е 10. За цялата минала година услугите на центъра са ползвали други 20 пострадали. Сред случаите има и такива на тежки побои и извеждане на насилника от дома. Данните за насилие в семейството съобщиха от фондация „Български център за джендър изследвания” на пресконференция, с която стартира проектът „Да обединим усилия в борбата срещу домашното насилие”. Той се финансира от Министерство на правосъдието.

По проекта се разширява комплексът от услуги за жертви на домашно насилие в Свиленград. Освен юридическа подкрепа, в Консултативния център ще се оказва и безплатна психологическа помощ. Продължава изпълнението на Специализираната програма за извършители на насилие в Хасково и София, информираха още от Фондация “Български център за джендър изследвания”. По проекта се разработва и разпространява Програма за превенция и защита от домашно насилие в училищата.

Консултативният център за жертви на домашно насилие в Свиленград отвори врати в края на 2016г. с пилотното предоставяне на безплатно юридическо консултиране. Адвокат Милена Славова съдейства на жертвите при подаването на документите в съда.

Към момента на откриването на центъра в Свиленград нямаше нито една жертва, нито едно дело за домашно насилие. Практиката показва, че когато има такъв център, пострадалите събират повече смелост и търсят помощ, каза психологът Петя Петкова.

Няколко са мерките за защита от домашно насилие, разясниха още тя и адвокат Славова. Едната е задължаване на насилника за въздържане от домашно насилие. По нея съдът задължава извършителя да посещава и специализирана програма. Другите мерки са свързани с отстраняване на агресора от съвместно обитаваното жилище и забрана да приближава жертвата. Определят се още метрите и сроковете, в които ограничителната заповед да се спазва. При нарушаване на мерките се изпраща жалба до прокуратурата, която от своя страна я внася в съда. В повечето случаи се налагат глоби, но в страната вече има наложени и ефективни присъди, казаха още от неправителствената организация. От там допълниха, че законодателят е предвидил, при случай на насилие над дете, социално подпомагане да поиска от съда специални мерки, без процесът да се нуждае от съгласието на родителя.

Трудно е без посредник една пострадала жена да се оправи сама, разказа още Петя Петкова. Затова има консултативни центрове, които са напълно безплатни. Където има изградени такива центрове, има и голям брой заповеди за защита, каза тя.

В нашата област Консултативни центрове има в Хасково, Димитровград и Свиленград.

От полицията коментираха, че препращат към центъра всеки случай на домашно насилие и увериха, че след това продължават да наблюдават и чрез кварталните инспектори всеки от случаите.

Изпълнението на проекта „Да обединим усилия в борбата срещу домашното насилие” дава още една възможност на жертвите на домашно насилие да получат професионална помощ чрез предлаганата Програма по овластяване и психологическа подкрепа, казаха още от “Български център за джендър изследвания”. Програмата включва терапевтична работа по преодоляване на травмата, активиране за собствените ресурси за излизане от ситуацията на насилие и реинтеграция в обществото.

От фондацията напомнят, че Консултативния център в Свиленград се намира на адрес: бул. „България” № 51, а консултациите се осъществяват след предварително записване на тел. 0379/ 630 00 или 0877/ 220 655.

В рамките на проекта ще бъде разработена Програма за превенция и защита от домашно насилие в училищата, която ще бъде представена на учители от Свиленград и Хасково в началото на учебната година.

Previous articleОт Професионалната гимназия раздадоха дипломите на абитуриентите на официална церемония
Next articleМодерна водна дига, вместо чували, ще ползва Пожарната при наводнение

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...