С пожари започна жътвената кампания в Свиленградско

0

Жътвената кампания в Свиленградско започна с пожари, предупредиха от Районната служба за пожарна безопасност и защита на населението. Мълния причини пожар в нива в Оряхово. Унищожени са 10 дка ранни земеделски култури. Други общо 22 дка ечемик и пшеница са изгорели в местността Деветте чуки на Гарата и Момковски път. Пожари е имало и в землищата на Генералово и Капитан Андреево. Миналата година не беше отчетено нито едно произшествие, припомнят от противопожарната служба и призовават земеделските стопани, но и всички граждани, да бъдат особено внимателни при боравене с огън, използване на техника, изхвърляне на фасове от цигари и др.

От тази година РСБЗН няма да издават издават становища дали комбайните и другата селскостопанска техника е пригодна да влиза в нивите. Удостоверенията се издаваха от Министерството на вътрешните работи (МВР), но с промени в Закона за МВР, приети на 5 декември 2017 година, тези разрешителни отпадат. В жътвената кампания ще се използва земеделска техника, която е преминала годишен технически преглед, когато такъв се изисква съгласно Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника.

При всеки годишен технически преглед според Закона за движение по пътищата комбайните и тракторите трябва да разполагат с пожаротехнически средства и искрогасители. От пожарната в Свиленград предупредиха, че ще извършват проверки за наличието им. Това ще става на място, по време на жътвената кампания, от техни инспектори.

В община Свиленград има засадени 36 409 дка с пшеница, 2955 дка ечемик и 2500 дка тритикале. В Любимец 34000 дка е пшеницата, 1200 дка- ечемика и 300 са засети декари с тритикале.

Тази година добивите в Южна България са по-добри от тези в Северна, информират зърнопроизводителите чрез Niva.bg. 430-500 кг/дка е добивът на пшеницата в Южна България. В Свиленград  е 430 кг/дка, а цената на зърното е 290 лв/тон, допълват от там.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...