С пожари започна жътвената кампания в Свиленградско

0

Жътвената кампания в Свиленградско започна с пожари, предупредиха от Районната служба за пожарна безопасност и защита на населението. Мълния причини пожар в нива в Оряхово. Унищожени са 10 дка ранни земеделски култури. Други общо 22 дка ечемик и пшеница са изгорели в местността Деветте чуки на Гарата и Момковски път. Пожари е имало и в землищата на Генералово и Капитан Андреево. Миналата година не беше отчетено нито едно произшествие, припомнят от противопожарната служба и призовават земеделските стопани, но и всички граждани, да бъдат особено внимателни при боравене с огън, използване на техника, изхвърляне на фасове от цигари и др.

От тази година РСБЗН няма да издават издават становища дали комбайните и другата селскостопанска техника е пригодна да влиза в нивите. Удостоверенията се издаваха от Министерството на вътрешните работи (МВР), но с промени в Закона за МВР, приети на 5 декември 2017 година, тези разрешителни отпадат. В жътвената кампания ще се използва земеделска техника, която е преминала годишен технически преглед, когато такъв се изисква съгласно Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника.

При всеки годишен технически преглед според Закона за движение по пътищата комбайните и тракторите трябва да разполагат с пожаротехнически средства и искрогасители. От пожарната в Свиленград предупредиха, че ще извършват проверки за наличието им. Това ще става на място, по време на жътвената кампания, от техни инспектори.

В община Свиленград има засадени 36 409 дка с пшеница, 2955 дка ечемик и 2500 дка тритикале. В Любимец 34000 дка е пшеницата, 1200 дка- ечемика и 300 са засети декари с тритикале.

Тази година добивите в Южна България са по-добри от тези в Северна, информират зърнопроизводителите чрез Niva.bg. 430-500 кг/дка е добивът на пшеницата в Южна България. В Свиленград  е 430 кг/дка, а цената на зърното е 290 лв/тон, допълват от там.

Previous articleЛечебната сила на любовта
Next articleТреньорът Марин Атанасов: Учим състезателите си да играят добър тенис

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...