С флашмоб за нулеви отпадъци, Хоровата школа промотира концерта си

0

С флашмоб, подкрепящ кампанията за нулеви отпадъци, Хоровата школа в Свиленград избра да промотира предстоящия си концерт. На 22 май, от 18.00 часа в салона на читалище „Просвета” хористите ще изпълнят композиции на свиленградския композитор Александър Текелиев, фолклорни обработки, както и популярни парчета, сред които Michelle на Джон Ленън и Пол Маккартни.

Флашмобът се проведе в гранд маркет „Жанет” и беше съпроводен с хорови изпълнения. Брошури със съвети как да използваме по-малко пластмаса раздаваха хористите, представители на общината, местния парламент, бизнеса, неправителствени организации и граждани, подкрепящи идеята за по-чист Свиленград. Всички те са част от наскоро създаден Консултативен съвет, който ще съветва местната власт как да се справи с отпадъците, изхождайки от собствените си проблеми и проблемите в квартала си.

Идеята е община Свиленград да стане част от Европейската мрежа за нулеви отпадъци. Вече беше създаден дългосрочен план за управление на отпадъците, по който ще се работи в следващите няколко години. Крайната му цел е намаляване на отпадъка в община Свиленград до 14-15%. Изготвени са различни мерки за намаляване на отпадъка и постигане на икономии от такса смет. Обмисля се поставянето на повече контейнери за разделно събиране, поставянето на контейнери за растителен отпадък, коментират се идеи за събиране на текстилни отпадъци, за справяне с незаконните сметища, горенето на гуми, както и мерки за повишаване на контрола и прилагане на  ефективни санкции върху всеки, изхвърлил отпадък извън предназначените за това места, включително и извън контейнерите и кофите за смет.

В Свиленград, тъкмо пласмасовите изделия имат най-голям дял в изхвърления отпадък. Заедно с хартията, те съставляват 38% от общия боклук, показват данните от анализа на местната власт. Хранителните и градинските отпадъци са 25%, стъклото 7%, а строителният отпадък е над 14%. Изхвърлянето им в общите контейнери ще става все по-скъпо, а опасността такса Смет да расте е голяма. Предстои и влизането в сила на новия закон, според който всяко домакинство ще плаща толкова, колкото отпадък е изхвърлило.

Голяма част от хората, които днес получиха брошури, бяха изнедани, че отпадъците на Свиленград се извозват до Харманли. Транспортът и депонирането им на регионалното депо там стават все по-скъпи.

Организацията за нулеви отпадъци обхваща общини от държави в цяла Европа, постигнали битов отпадък под 100 кг на човек за година. В момента в Свиленград битовите отпадъци на човек за година са около 400 кг.

Previous articleС откриване на изложба и безплатен достъп до експозициите, Свиленград се включва в Нощта на музеите
Next articleВълна от възмущение след калната вода, потекла от чешмите

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...