С откриване на изложба и безплатен достъп до експозициите, Свиленград се включва в Нощта на музеите

0

Нощта на музеите в Свиленград започна с откриване на изложбата „Християнско наследство в Родопите – църкви и манастири”, представена от Регионален исторически музей Смолян. Фотосите показват ранно християнските храмове от 4-6 век на територията на България и Гърция, църкви и манастири, запазени до наши дни, както и 15 от най-значимите обекти, които си заслужава да бъдат посетени, разказа уредникът на музея д-р Стефан Димитров. Историците определят Родопите, в чийто източен дял се намира свиленградското село Мезек, като една от най-древните християнски територии на Балканите. Предполага се, че началото на християнизацията й е поставено през IV век с покръстването на местното тракийско племе беси. Основна роля за налагането на християнството в Родопите изиграва апостол Павел.

Регистрирани са над 30 базилики от раннохристиянската епоха, както и над 115 църкви от българското Възраждане, най-старите от които околностите на град Смолян, от 1834 г. За най-забележителен паметник на християнската култура в планината се счита Бачковският манастир от XI век. В дългата си история той е бил непрекъснато доизграждан и днес съдържа три манастирски църкви, а забележителните му стенописи са сред най-ценните образци на средновековната живопис в източноправославното изкуство.

За четвърта поредна година Свиленград се включва в Нощта на музеите. В 17.00 часа посетителите ще могат да видят фолклорните изпълнения на ученици от ОУ „Иван Вазов” с ръководител Ирина Симеонова. По-рано днес фолклорни изпълнения представи и Клуб на пенсионера „Александър Кипров 1”. Поздравителен адрес до музея изпрати министъра на културата Боил Банов.

До 23.00 часа днес вратите на Историческия музей ще бъдат отворени за посетители. Всички представени в него експозиции могат да бъдат разгледани напълно безплатно – история, археология и етнография, в които са представени предмети с важно историческо, културно и научно значение. Особен интерес за гостите представлява експозиция “В копринения град”, представяща копринени дамски и мъжки дрехи от началото на 20 в., ръчно тъкани носии и др.

Previous articleНад 200 свиленградчани искат детски площадки в подписка
Next articleС флашмоб за нулеви отпадъци, Хоровата школа промотира концерта си

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...