Над 200 свиленградчани искат детски площадки в подписка

0

Подписка за по-добри условия за децата започна в Свиленград. Неин инициатор е Десислава Димитрова, майка на 2-годишно момиченце. За броени дни в подписката се включиха над 200 родители, баби, дядовци и близки. Подписката ще бъде входирана в общинската администрация.

Исканията на родителите са до местната власт и кмета на града. Те тръгнаха от анкета, публикувана в групата „Мамите на Свиленград” в социалната мрежа. Събрани бяха различни мнения, а след гласуване се стигна и до шест конкретни предложения.

За увеличаване капацитета в детските ясли и градини настояват родители, срещнали трудности при записването на децата си в детските заведения, за тоалетна и чешма в градския парк, както и за пясъчник и катерушки, подходящи за деца от 1 до 3г., тъй като сегашните са предназначени за по-големите.  Иска се още създаване на детски площадки в кварталите „Капитан Петко войвода“ , „Простор“, „Изгрев“, „Гебран”, редовно поддържане на парковете и площадките, както и организирането на специализирано обучение в предучилищна и начална възраст относно здравословното и пълноценно хранене. Майки настояват и за оказване на помощ и насоки от специалист/акушер относно кърменето. Според мненията, изразени във форума, в общинската болница в града трябва да „подкрепят и насърчават правилното кърмене, а не да тъпчат бебетата с адаптирано мляко”.

Най-сериозният, според майките, проблем обаче остана извън подписката. В проведеното гласуване най-сериозна подкрепа получи искането за дежурен педиатър след 14.00 часа. От нова година детските лекари в града са с ново работно време и не са в кабинетите си следобед. Родителите обаче счетоха, че това не е в компетенциите на кмета Георги Манолов. Според други – медицински грижи за децата могат да се получат и в Детското отделение в болницата.

Подписи се събират на няколко места в града: Non-stop Royal /до автогарата/, Детската кухня между 10 и 11 часа, магазина за дрехи на пазара /до агроаптеката/, стоматологичния кабинет на ул. „Иван Вазов” 13, магазина на улица „Стефан Стамболов” 35 /срещу пицария „Верди”/, заведението при Сухата река от 17 до 18:30 часа, както и в кв. „Капитан Петко войвода“ /Гарата/. На този етап се планира подписката да продължи до 21 май.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...