Над 200 свиленградчани искат детски площадки в подписка

0

Подписка за по-добри условия за децата започна в Свиленград. Неин инициатор е Десислава Димитрова, майка на 2-годишно момиченце. За броени дни в подписката се включиха над 200 родители, баби, дядовци и близки. Подписката ще бъде входирана в общинската администрация.

Исканията на родителите са до местната власт и кмета на града. Те тръгнаха от анкета, публикувана в групата „Мамите на Свиленград” в социалната мрежа. Събрани бяха различни мнения, а след гласуване се стигна и до шест конкретни предложения.

За увеличаване капацитета в детските ясли и градини настояват родители, срещнали трудности при записването на децата си в детските заведения, за тоалетна и чешма в градския парк, както и за пясъчник и катерушки, подходящи за деца от 1 до 3г., тъй като сегашните са предназначени за по-големите.  Иска се още създаване на детски площадки в кварталите „Капитан Петко войвода“ , „Простор“, „Изгрев“, „Гебран”, редовно поддържане на парковете и площадките, както и организирането на специализирано обучение в предучилищна и начална възраст относно здравословното и пълноценно хранене. Майки настояват и за оказване на помощ и насоки от специалист/акушер относно кърменето. Според мненията, изразени във форума, в общинската болница в града трябва да „подкрепят и насърчават правилното кърмене, а не да тъпчат бебетата с адаптирано мляко”.

Най-сериозният, според майките, проблем обаче остана извън подписката. В проведеното гласуване най-сериозна подкрепа получи искането за дежурен педиатър след 14.00 часа. От нова година детските лекари в града са с ново работно време и не са в кабинетите си следобед. Родителите обаче счетоха, че това не е в компетенциите на кмета Георги Манолов. Според други – медицински грижи за децата могат да се получат и в Детското отделение в болницата.

Подписи се събират на няколко места в града: Non-stop Royal /до автогарата/, Детската кухня между 10 и 11 часа, магазина за дрехи на пазара /до агроаптеката/, стоматологичния кабинет на ул. „Иван Вазов” 13, магазина на улица „Стефан Стамболов” 35 /срещу пицария „Верди”/, заведението при Сухата река от 17 до 18:30 часа, както и в кв. „Капитан Петко войвода“ /Гарата/. На този етап се планира подписката да продължи до 21 май.

Previous article„Песни и танци без граници” посреща „Свиленград мези” през юни
Next articleС откриване на изложба и безплатен достъп до експозициите, Свиленград се включва в Нощта на музеите

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...