„Песни и танци без граници” посреща „Свиленград мези” през юни

0

Гъмзата, Бобан Здравкович и „Сигнал” събират фенове на Балканската култура и кулинария в парка на панаира

За пръв път тази година в рамките на традиционния фолклорен фестивал „Песни и танци без граници” ще се проведе и фестивал на балканската култура и кулинария. Тринадесетото издание на традиционния за града ни фестивал, който събира участници и любители на фолклорната музика от цялата страна, ще се проведе на открита сцена в парк „Младежки” /където се организира панаира/. По същото време, Свиленград ще стане част от националното турне „България мези”, което за трета поредна година ще обиколи над 15 български града, за да срещне своите посетители с балканския дух, изразен чрез музика, танци и вкусна храна. „Свиленград мези” ще се проведе в периода от 7-ми до 10-ти юни.

Хора от различни поколения и социални групи ще имат възможност в непринудена и празнична обстановка да се забавляват и спортуват, като станат част от събитието чрез множество културно-развлекателни атракциони, съобщават организаторите от фондация „Румънеца и Енчев” и от община Свиленград.
Фестивалът е комбинация от големи музикални концерти, спортни и кулинарни събития – зона за семейства, мини лунапарк, детски атракциони, турнири по футбол, баскетбол, табла и белот, улични уроци по български фолклор, множество спортни състезания в комбинация с типичните за фестивала кулинарни изложители от балканските държави.
Тази година събитието поставя като акцент в програмата патриотизма и любовта към българската история и култура.
За първи път на фестивала ще има мобилно читалище и музей за българска история с автентични оръжия, носии, исторически документи и други артефакти. Посетителите ще могат да се пренесат назад във времето като си направят снимка на специален фотокорнер с хайдушки дрехи или традиционни носии от различни български региони.
За най-малките посетители се предвижда „Училище за юнаци”, където децата ще се учат на безопасност на движението, под формата на игра ще ги запознаем с бойната подготовка на някогашните хайдути, ще се учат как да оцеляват в планината и какво им е нужно, за да бъде природата техен приятел, момичетата пък ще се учат да тъкат на автентични станове или да пластят вълна, а в модула „Познавам ли моята България?” малчуганите ще научават интересни факти от нашето минало и ще строят макети на исторически забележителности.
Всеки ден на сцената ще се провежда „Час по родолюбие” – забавна и образователна игра за гостите на фестивала с исторически въпроси, в която взимат участие желаещи от пyбликата, а победителят печели голяма награда.
Всяка вечер посетителите ще се радват на големи концерти с участието на Гъмзата, Виво Монтана, Нели Петкова, Бобан Здравкович, Йорданис Агапитос и Сигнал. Входът е свободен.
В Международния фолклорен фестивал „Песни и танци без граници” могат да участват певчески групи, танцови състави, ансамбли, индивидуални изпълнители певци, инструменталисти от България и чужбина, както и танцови клубове и формации, изучаващи български народни хора, без възрастови ограничения. Организатори на фестивала са община Свиленград и НЧ „Просвета 1870”. Той се провежда от 8 до 10 юни.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...