„Песни и танци без граници” посреща „Свиленград мези” през юни

0

Гъмзата, Бобан Здравкович и „Сигнал” събират фенове на Балканската култура и кулинария в парка на панаира

За пръв път тази година в рамките на традиционния фолклорен фестивал „Песни и танци без граници” ще се проведе и фестивал на балканската култура и кулинария. Тринадесетото издание на традиционния за града ни фестивал, който събира участници и любители на фолклорната музика от цялата страна, ще се проведе на открита сцена в парк „Младежки” /където се организира панаира/. По същото време, Свиленград ще стане част от националното турне „България мези”, което за трета поредна година ще обиколи над 15 български града, за да срещне своите посетители с балканския дух, изразен чрез музика, танци и вкусна храна. „Свиленград мези” ще се проведе в периода от 7-ми до 10-ти юни.

Хора от различни поколения и социални групи ще имат възможност в непринудена и празнична обстановка да се забавляват и спортуват, като станат част от събитието чрез множество културно-развлекателни атракциони, съобщават организаторите от фондация „Румънеца и Енчев” и от община Свиленград.
Фестивалът е комбинация от големи музикални концерти, спортни и кулинарни събития – зона за семейства, мини лунапарк, детски атракциони, турнири по футбол, баскетбол, табла и белот, улични уроци по български фолклор, множество спортни състезания в комбинация с типичните за фестивала кулинарни изложители от балканските държави.
Тази година събитието поставя като акцент в програмата патриотизма и любовта към българската история и култура.
За първи път на фестивала ще има мобилно читалище и музей за българска история с автентични оръжия, носии, исторически документи и други артефакти. Посетителите ще могат да се пренесат назад във времето като си направят снимка на специален фотокорнер с хайдушки дрехи или традиционни носии от различни български региони.
За най-малките посетители се предвижда „Училище за юнаци”, където децата ще се учат на безопасност на движението, под формата на игра ще ги запознаем с бойната подготовка на някогашните хайдути, ще се учат как да оцеляват в планината и какво им е нужно, за да бъде природата техен приятел, момичетата пък ще се учат да тъкат на автентични станове или да пластят вълна, а в модула „Познавам ли моята България?” малчуганите ще научават интересни факти от нашето минало и ще строят макети на исторически забележителности.
Всеки ден на сцената ще се провежда „Час по родолюбие” – забавна и образователна игра за гостите на фестивала с исторически въпроси, в която взимат участие желаещи от пyбликата, а победителят печели голяма награда.
Всяка вечер посетителите ще се радват на големи концерти с участието на Гъмзата, Виво Монтана, Нели Петкова, Бобан Здравкович, Йорданис Агапитос и Сигнал. Входът е свободен.
В Международния фолклорен фестивал „Песни и танци без граници” могат да участват певчески групи, танцови състави, ансамбли, индивидуални изпълнители певци, инструменталисти от България и чужбина, както и танцови клубове и формации, изучаващи български народни хора, без възрастови ограничения. Организатори на фестивала са община Свиленград и НЧ „Просвета 1870”. Той се провежда от 8 до 10 юни.

Previous articleИ в Свиленград транспортни фирми протестираха срещу закона „Макрон”
Next articleНад 200 свиленградчани искат детски площадки в подписка

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...