И в Свиленград транспортни фирми протестираха срещу закона „Макрон”

0

Транспортни фирми от Свиленград подкрепиха действията на своите колеги в страната, които протестираха срещу предложените мерки и регулации в „Мобилен пакет I” и „Мобилен пакет II” на ЕК. Близо 15 свиленградски превозвачи разположиха своите тежкотоварни камиони на околовръстния път на града в посока ГКПП „Капитан Андреево“ и настояваха за отпадане на рестрикциите, известни като „Закона „Макрон“.

Мирният протест на автомобилните превозвачи бе насочен срещу някои от предвидените регулации, които въвеждат задължението за ползване на редовната седмична почивка извън борда на превозното средство. Според браншовите организации това ще принуждава шофьорите да оставят товара си, за който са лично отговорни, а това ще им струва допълнителни разходи за застраховка и престой в хотел. Те се обявяват още и срещу изискването за завръщане „у дома” на всеки три седмици, защото така предприятията ще правят допълнителни разходи за транспорт на служителите, за да се върнат в страната.

Превозвачите подозират, че новите регулации целят да елиминират по административен път българските превозвачи и да ги изтикат от европейския пазар.

Близо 20 са транспортните фирми в Свиленград. Те разполагат с общо над 200 камиона и около 250 шофьори, чието препитание законът Макрон ще постави под въпрос.

С превозвачите в столицата се срещнаха народни представители, евродепутати и транспортният министър Ивайло Московски. Той ги увери, че има шанс „пакетът за мобилност“ да бъде коригиран, както и че правителството стои зад българския транспорт.
След срещата на върха темата коментира и френският президент Еманюел Макрон, който заяви: „Бих желал да постигнем компромиси в идните месеци. Желаем задълбочена реформа в директивата за командированите работници. Благоприятно настроени сме към определени правила, като отчитаме спецификата на сухопътния транспорт в България. Мисля, че от гледна точка на календара, това ще стане през септември“.

Previous articleФестивал на детската песен стартира в Свиленград
Next article„Песни и танци без граници” посреща „Свиленград мези” през юни

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...