Фестивал на детската песен стартира в Свиленград

0

Първи фестивал на детската песен „Нека пеем заедно“ стартира в Свиленград. Това съобщи основният двигател на идеята диригентът на хоровата школа в града – Кирил Търпов. Пилотният музикален проект ще бъде официално открит на 11 май, от 17.00 часа в салона на читалище Просвета 1870. Общо 8 са групите и изпълнителите в първото му издание. Трите секции, в които децата ще покажат вокално майсторство и талант са: вокални групи, хорове и индивидуални изпълни.

Свиленградското участие ще бъде подкрепено от „Хор на малките” при Първо основно училище Иван Вазов, с ръководител Кирил Търпов и Вокална група към същото училище с ръководител Мариела Сиракова. Още четири вокални групи и един индивидуален изпълнител от Харманли ще вземат участие, както и вокална група „Слънчогледи” от Димитровград с ръководител Стефан Статев.

Амбицията е догодина фестивалът да прерастне в международен, да има конкурсен характер и да включва и юноши, коментира Търпов. Тази година в него участват деца до 7 клас. Вече има заявен интерес за участие от хорови школи и вокални групи от различни краища на страната и различни възрасти.

От догодина се планира и категория „изпълнение на песен на български език”, независимо коя страна представят участниците. Идеята на музикалния проект е да стимулира и писането на нови български детски песни. Вече са водени разговори със Съюза на композиторите в България, откъдето са изразили подкрепата си.

Въпреки че категорията се планира за следващата година, още през тази „Хор на малките” ще представи неизпълнявани досега детски песни. Техен автор е свиленградският композитор Александър Текелиев. Композициите са подарък от него за тогавашната хорова школа с ръководител Кирил Търпов, още преди 1989 г., но с разпадането й остават неизпети.

Припомняме, че след като прекара 18 години в Ню Йорк, САЩ, пловдивчанинът Кирил Търпов се завърна в Свиленград. Това стана 30 години след като диригентът и преподавател по музика, постави основите на хоровото пеене и музикалната паралелка на СУ „Д-р Петър Берон” в града. Търпов е член на Американската асоциация на хоровите диригенти. Основател и организатор е на редица фестивали. Работил е с оркестри и опери в различни държави от Европа и САЩ.

Фестивалът на детската песен „Нека пеем заедно” се организира по идея на Хоровата школа в Свиленград с диригент Кирил Търпов, фондация „Музикална младеж”, Арт център „Кърнолски” и с домакинството и финансовата подкрепа на община Свиленград.

Previous articleЛили Иванова с репертоар от над 20 песни на концерта си в Свиленград
Next articleИ в Свиленград транспортни фирми протестираха срещу закона „Макрон”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...