Фестивал на детската песен стартира в Свиленград

0

Първи фестивал на детската песен „Нека пеем заедно“ стартира в Свиленград. Това съобщи основният двигател на идеята диригентът на хоровата школа в града – Кирил Търпов. Пилотният музикален проект ще бъде официално открит на 11 май, от 17.00 часа в салона на читалище Просвета 1870. Общо 8 са групите и изпълнителите в първото му издание. Трите секции, в които децата ще покажат вокално майсторство и талант са: вокални групи, хорове и индивидуални изпълни.

Свиленградското участие ще бъде подкрепено от „Хор на малките” при Първо основно училище Иван Вазов, с ръководител Кирил Търпов и Вокална група към същото училище с ръководител Мариела Сиракова. Още четири вокални групи и един индивидуален изпълнител от Харманли ще вземат участие, както и вокална група „Слънчогледи” от Димитровград с ръководител Стефан Статев.

Амбицията е догодина фестивалът да прерастне в международен, да има конкурсен характер и да включва и юноши, коментира Търпов. Тази година в него участват деца до 7 клас. Вече има заявен интерес за участие от хорови школи и вокални групи от различни краища на страната и различни възрасти.

От догодина се планира и категория „изпълнение на песен на български език”, независимо коя страна представят участниците. Идеята на музикалния проект е да стимулира и писането на нови български детски песни. Вече са водени разговори със Съюза на композиторите в България, откъдето са изразили подкрепата си.

Въпреки че категорията се планира за следващата година, още през тази „Хор на малките” ще представи неизпълнявани досега детски песни. Техен автор е свиленградският композитор Александър Текелиев. Композициите са подарък от него за тогавашната хорова школа с ръководител Кирил Търпов, още преди 1989 г., но с разпадането й остават неизпети.

Припомняме, че след като прекара 18 години в Ню Йорк, САЩ, пловдивчанинът Кирил Търпов се завърна в Свиленград. Това стана 30 години след като диригентът и преподавател по музика, постави основите на хоровото пеене и музикалната паралелка на СУ „Д-р Петър Берон” в града. Търпов е член на Американската асоциация на хоровите диригенти. Основател и организатор е на редица фестивали. Работил е с оркестри и опери в различни държави от Европа и САЩ.

Фестивалът на детската песен „Нека пеем заедно” се организира по идея на Хоровата школа в Свиленград с диригент Кирил Търпов, фондация „Музикална младеж”, Арт център „Кърнолски” и с домакинството и финансовата подкрепа на община Свиленград.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...