БСП с акция в Сакар срещу обезлюдяването на селата

3

Проект „Гласът на Сакар” стартира БСП в Свиленград, съобщиха от политическата структура в града. Началото на инициативата, насочена срещу обезлюдяването на селските погранични региони, ще бъде дадено със среща с жителите на Студена, която е насрочена за 23 април, понеделник, от 18.00 ч.

Инициативата е естествено продължение на проекта „Разговори за Свиленград” и негов втори етап обясниха от левицата. На проведените тогава разговори с жители на общината станало ясно, че провежданата общинска и държавна политика по отношение на пограничните села не е достатъчна.

По време на проекта ще бъдат посетени 12 големи селища от няколко общини в рамките на географското положение на планината. През следващите три месеца ще бъдат организирани приемни на депутати и представители на БСП още в две свиленградски села – Левка и Младиново. Срещи ще има и с населението от тополовградските села: Устрем, Радовец, Хлябово, както и с харманлийските: Изворово, Овчарово, Рогозиново. Срещи по график ще се проведат в село Навъсен, обшина Симеоновград и село Оряхово, община Любимец.

„Година преди местните избори ще бъдат формулирани проблемите, които трябва да бъдат решени в региона и ще се търсят пътища за тяхното решаване”, уточняват от БСП на страницата си в социалната мрежа. „Съвместните срещи ще помогнат за опознаване и обмяна на идеи и опит между жителите на селата в този регион и ще спомогне за реализиране на полезни политики и практики.”

Ще бъдат проведени и три дискусионни срещи в Свиленград. Темите, които ще се коментират: Обезлюдяване на граничните райони и възможности за поминък на живеещите в региона; Лявото днес, необходимост от социална лява политика в бедните икономически райони; Култура, образование и здравеопазване в пограничните райони.
Планината Сакар обединява 52 селища с близки или идентични проблеми. 19 от населените места са към Община Свиленград. Предложенията и проблемите на жителите им ще бъдат анализирани и систематизирани. В края на проекта те ще бъдат поставени пред съответните общински и държавни власти.

3 COMMENTS

  1. Важният момент, когато процесите бяха обратими и можеше да се стори нещо, са в миналото. Точката на Незавръщане е премината, Сакар си отива, Свиленград е под сянката на исляма и абитата, всички се кланят на местните крадци и богове, раздаващи трохи срещу смирение. Опаковката е нова, лъскава, модерна, а съдържанието гнило и вонящо на мърша. Добри идеи, липса на можещи и знаещи………..

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...