Родители излязоха на протест в Деня на труда

0

Родители излязоха на мирен протест в защита правата на децата. Протестът се проведе в цялата страна в Деня на труда – 1 май. В Свиленград над 50 майки с децата си се събраха пред сградата на общината в 11.00 часа. Протестът протече под наслов „Код: Черно“. Родителите запалиха свещ като символичен намек към държавата – да не погребва бъдещето на децата си.
Протестирам заради детето си, сподели 20-годишната Франческа Атанасова, организатор на протеста и майка на шестмесечно бебе. Държавата не брани правата на децата, или ги брани само на хартия, категорична е тя.

Като многобройни определиха проблемите протестиращите родители. По думите на Франческа повечето от тях са финансови. Като основни искания на националния протест бяха изтъкнати: всички родители да получават детски добавки, без значение от доходите си, наследствени пенсии за всички деца загубили родител, както и осигуряване на адекватно лечение за децата, включително и в чужбина.

Личните си мотиви да подкрепи протеста сподели и Мариела. Според нея децата в България да получат по-сериозна подкрепа от страна на държавата и по-добро детско здравеопазване. Според нея ваксинацията на децата не трябва да бъде задължителна, а практиката неимунизирани деца да нямат право на помощи и детска градина определи като дискриминационна. Тя сподели и разочарованието на родителите, че детските лекари в града работят само до 14.00 часа, което утежнява достъпа им до медицинска грижа.

Държавата не помага на децата с увреждания, категорична е Петя, чийто син е в инвалидна количка. Вече пет години тя чака средства от Фонда за лечение на деца в чужбина, тъй като лекари в Германия дават надежда на детето й да проходи. Отговорът на фонда обаче е, че средства няма да бъдат отпуснати, тъй като бащата на детето е международен шофьор и семейството може да си позволи лечението. За Петя обаче то е непосилно. Освен ежемесечните сметки, които семейството с две деца плаща, лекарствата на Пламен всеки месец надвишават 400 лв.

Условия за достоен живот на децата с увреждания няма, казва Петя. Заради липсата на рампа, недостъпни за него са общината, читалището, дори поликлиниката. Рампата на медицинския център не е подходяща за инвалидната количка и прегледът при личния лекар се осъществява пред сградата или в колата. Достъп до училището, в което детето учи е осигурен с кампания, организирана с подкрепата на съучениците му.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...