Родители излязоха на протест в Деня на труда

0

Родители излязоха на мирен протест в защита правата на децата. Протестът се проведе в цялата страна в Деня на труда – 1 май. В Свиленград над 50 майки с децата си се събраха пред сградата на общината в 11.00 часа. Протестът протече под наслов „Код: Черно“. Родителите запалиха свещ като символичен намек към държавата – да не погребва бъдещето на децата си.
Протестирам заради детето си, сподели 20-годишната Франческа Атанасова, организатор на протеста и майка на шестмесечно бебе. Държавата не брани правата на децата, или ги брани само на хартия, категорична е тя.

Като многобройни определиха проблемите протестиращите родители. По думите на Франческа повечето от тях са финансови. Като основни искания на националния протест бяха изтъкнати: всички родители да получават детски добавки, без значение от доходите си, наследствени пенсии за всички деца загубили родител, както и осигуряване на адекватно лечение за децата, включително и в чужбина.

Личните си мотиви да подкрепи протеста сподели и Мариела. Според нея децата в България да получат по-сериозна подкрепа от страна на държавата и по-добро детско здравеопазване. Според нея ваксинацията на децата не трябва да бъде задължителна, а практиката неимунизирани деца да нямат право на помощи и детска градина определи като дискриминационна. Тя сподели и разочарованието на родителите, че детските лекари в града работят само до 14.00 часа, което утежнява достъпа им до медицинска грижа.

Държавата не помага на децата с увреждания, категорична е Петя, чийто син е в инвалидна количка. Вече пет години тя чака средства от Фонда за лечение на деца в чужбина, тъй като лекари в Германия дават надежда на детето й да проходи. Отговорът на фонда обаче е, че средства няма да бъдат отпуснати, тъй като бащата на детето е международен шофьор и семейството може да си позволи лечението. За Петя обаче то е непосилно. Освен ежемесечните сметки, които семейството с две деца плаща, лекарствата на Пламен всеки месец надвишават 400 лв.

Условия за достоен живот на децата с увреждания няма, казва Петя. Заради липсата на рампа, недостъпни за него са общината, читалището, дори поликлиниката. Рампата на медицинския център не е подходяща за инвалидната количка и прегледът при личния лекар се осъществява пред сградата или в колата. Достъп до училището, в което детето учи е осигурен с кампания, организирана с подкрепата на съучениците му.

Previous articleБСП с акция в Сакар срещу обезлюдяването на селата
Next articleГДБОП разкри група за разпространение на наркотици при Свиленград

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...