В музея боядисваха яйца със старинна восъчна техника

0

Огромен интерес отбеляза курса по украса на великденски яйца в Историческият музей в Свиленград. През целия ден в събота, организирани в няколко групи, деца и възрастни изписваха яйцата с восъчна писалка. Обучението се проведе от Добринка Костова, уредник в Етнографско-археологически музей Елхово.

Изписването на великденските яйца с писалка и восък е стара българска традиция, характерна за всички краища на България, разказа Добринка Костова на децата. „Забравена” за известно време, вековната техника се е съхранила във Велинград, Ихтиман и Самоков, а днес постепенно я възраждаме, допълни тя.

След като разказа повече за обредността, съпътстваща Великден, традициите за боядисване на яйцето и неговата символика, Добринка Костова обясни и техниката за боядисване с восъчна писалка.

„Най-напред яйцето, за да запази своите магически функции, тъй като е символ на Христовото Възкресение се дели на две, защото денят има две части, след това на четири, защото има четири посоки в света и след това върху него започват да се гравират шевици”, каза Добринка Костова.

Освен шевици, характерни за традиционните облекла, върху яйцата се гравират още надписи, цветя, пожелания… Всеки от присъстващите сам избра символите, които да гравира, а след това боядиса своето яйце.

Традицията за боядисване на яйца е предхристиянска, но е възприета от християнството, сподели още Добринка Костова. Багрене и даряване на яйца имало още в древен Египет, Персия, Рим, Китай и Гърция. Хората вярвали, че писаните яйца придобивали магични свойства, а самото яйце се асоциирало с вселената. В България изрисуваните яйца не се използвали за борене, а за украса и защита на дома, както и като пожелание за благоденствие.

На ентусиазираните посетители на курса, уредникът на Елховския музей обеща догодина да покаже и друга, по-сложна техника – на гравиране с цветен восък.

Обучението предшества изложбата – базар “Великденски писани яйца-традиции и иновации” на Добринка Костова, която се открива в понеделник, от 17.00 часа. Голяма част от яйцата са изпъстрени със стилизирани мотиви от елховски шевици и гайтани, с които са украсявани лазарски поли и престилки.

Previous articleБрокери: Имотите в Свиленград скочиха двойно
Next articleСвиленград поднася венци за Деня на Тракия

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...