Брокери: Имотите в Свиленград скочиха двойно

0

Сериозен скок отбелязват цените на жилищата в Свиленград. Увеличението е двойно в сравнение само с една-две години назад, коментират брокери. За някои от имотите цените са близки до тези в областните градове и градове като Пловдив и София, където след поскъпването на квадрата жилищната площ е скочила от 700 на 1200 лв. Определено обаче цените на имотите в Свиленград са най-високите в областта, категорични са брокери.

“Ако един парцел или къща в Свиленград доскоро се продаваше в лева, сега се продава в евро. Най-често се търсят къщи до 60-80 хил. лева и апартаменти до 40 хил., но вече много рядко излизат имоти с такива цени. Сега тези цени са същите, но в евро”, каза Даниела Василева, собственик на агенция за недвижими имоти.

Ръстът в цените се наблюдава в цялата страна. В други големи градове движението нагоре е достигнало 40% като едно от обясненията на специалистите са рекордно ниските лихви на ипотечните кредити. И докато в градове като София, Варна и Стара Загора дори има недостиг на жилища, имотният ръст от 17-18% в Хасково е за сметка на осъществените сделки. В Свиленград обаче ситуацията на имотния пазар е по-специфична.

Имотите тук скочиха главоломно покрай откриването на казината и нарасналия интерес от страна на турски граждани, категорична е Даниела Василева.

По думите й, броят на сделките с комшиите в граничния град рязко се е повишил. Освен чрез агенции за недвижими имоти, те се осъществяват и на свободния пазар.

„Именно заради такъв тип изгодни от гледна точка на продавача сделки, цените и на останалите имоти скачат, обяснява още брокерът. За доста от жилищата поисканата цена наистина изглежда нереалистична. Те остават по-дълго време на пазара. Но могат да се намерят имоти и на по-нормални цени.”

Не са малко имотите, които са на пазара в Свиленград в момента. Табела „Продава се” има на парцел от 400-450 кв. м с постройка, който върви за 100 хил. евро. Едноетажни къщи в недотам добро състояние се предлагат на пазара за суми от порядъка на 60-70 хил. евро и нагоре.

„На фона на сериозния ценови скок, купувачите в Свиленград се държат предпазливо, допълни още Даниела Василева. Не смеят да правят големи инвестиции, освен ако те наистина си заслужават. Някои клиенти предпочитат етажи от кооперации ново строителство, най-вече като инвестиция за даване под наем”.

До преди няколко месеца се е наблюдавало и увеличение на наемите на жилища, заради голямото търсене. То обаче вече е регулирало цените. До преди около 2 години, основните наематели, готови да платят по-висок наем, бяха т.нар. “гости от Лудогорието”. Сега казината в града са привлекателни за хора, пристигнали от други градове и Турция, за да работят и живеят тук. Има и много настанени гранични служители от други населени места и от европейската гранична служба – Фронтекс.

Търсят се много маломерни самостоятелни жилища, които липсват в Свиленград като строеж, допълва Даниела Василева. Например, самостоятелни стаи или боксониери за по 150-200 лв. Наемът на гарсониера може да достигне 300-400лв., ако е луксозна. Масовите цени са 300-350 лв. за двустаен и 400 – 600 тристаен. Но за супер луксозни апартаменти  някои наемодатели търсят и над 1000 лв наем.

Прогнозите на брокерите на този етап са, че цените на имотите в Свиленград ще се задържат високи. Но по думите им, все пак търсенето определя предлагането. Сериозен интерес се наблюдава към имотите в селата, но предимно в тези, които се намират на 15-20 км от общинския център.

Previous articleВ петък: БСП организира подписка против сделката за ЧЕЗ
Next articleВ музея боядисваха яйца със старинна восъчна техника

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...