Брокери: Имотите в Свиленград скочиха двойно

0

Сериозен скок отбелязват цените на жилищата в Свиленград. Увеличението е двойно в сравнение само с една-две години назад, коментират брокери. За някои от имотите цените са близки до тези в областните градове и градове като Пловдив и София, където след поскъпването на квадрата жилищната площ е скочила от 700 на 1200 лв. Определено обаче цените на имотите в Свиленград са най-високите в областта, категорични са брокери.

“Ако един парцел или къща в Свиленград доскоро се продаваше в лева, сега се продава в евро. Най-често се търсят къщи до 60-80 хил. лева и апартаменти до 40 хил., но вече много рядко излизат имоти с такива цени. Сега тези цени са същите, но в евро”, каза Даниела Василева, собственик на агенция за недвижими имоти.

Ръстът в цените се наблюдава в цялата страна. В други големи градове движението нагоре е достигнало 40% като едно от обясненията на специалистите са рекордно ниските лихви на ипотечните кредити. И докато в градове като София, Варна и Стара Загора дори има недостиг на жилища, имотният ръст от 17-18% в Хасково е за сметка на осъществените сделки. В Свиленград обаче ситуацията на имотния пазар е по-специфична.

Имотите тук скочиха главоломно покрай откриването на казината и нарасналия интерес от страна на турски граждани, категорична е Даниела Василева.

По думите й, броят на сделките с комшиите в граничния град рязко се е повишил. Освен чрез агенции за недвижими имоти, те се осъществяват и на свободния пазар.

„Именно заради такъв тип изгодни от гледна точка на продавача сделки, цените и на останалите имоти скачат, обяснява още брокерът. За доста от жилищата поисканата цена наистина изглежда нереалистична. Те остават по-дълго време на пазара. Но могат да се намерят имоти и на по-нормални цени.”

Не са малко имотите, които са на пазара в Свиленград в момента. Табела „Продава се” има на парцел от 400-450 кв. м с постройка, който върви за 100 хил. евро. Едноетажни къщи в недотам добро състояние се предлагат на пазара за суми от порядъка на 60-70 хил. евро и нагоре.

„На фона на сериозния ценови скок, купувачите в Свиленград се държат предпазливо, допълни още Даниела Василева. Не смеят да правят големи инвестиции, освен ако те наистина си заслужават. Някои клиенти предпочитат етажи от кооперации ново строителство, най-вече като инвестиция за даване под наем”.

До преди няколко месеца се е наблюдавало и увеличение на наемите на жилища, заради голямото търсене. То обаче вече е регулирало цените. До преди около 2 години, основните наематели, готови да платят по-висок наем, бяха т.нар. “гости от Лудогорието”. Сега казината в града са привлекателни за хора, пристигнали от други градове и Турция, за да работят и живеят тук. Има и много настанени гранични служители от други населени места и от европейската гранична служба – Фронтекс.

Търсят се много маломерни самостоятелни жилища, които липсват в Свиленград като строеж, допълва Даниела Василева. Например, самостоятелни стаи или боксониери за по 150-200 лв. Наемът на гарсониера може да достигне 300-400лв., ако е луксозна. Масовите цени са 300-350 лв. за двустаен и 400 – 600 тристаен. Но за супер луксозни апартаменти  някои наемодатели търсят и над 1000 лв наем.

Прогнозите на брокерите на този етап са, че цените на имотите в Свиленград ще се задържат високи. Но по думите им, все пак търсенето определя предлагането. Сериозен интерес се наблюдава към имотите в селата, но предимно в тези, които се намират на 15-20 км от общинския център.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...