Свиленград поднася венци за Деня на Тракия

0

Венци и цветя за Деня на Тракия – 26 март, бяха поднесени в Свиленград. Церемонията се състоя на паметника на загиналите в Одринската битка, в градския парк. На гранитните плочи са изписани имената на загиналите 1986 български войни – войници и офицери. На събитието присъстваха депутатът от област Хасково – Никола Динков, представители на общинската администрация, историци, граждани, потомци на тракийски бежанци.

Днес се отбелязват 105 години от Одринската епопея. За пръв път тази година венци и цветя за Деня на Тракия се поднасят и на единствения в България паметник на Никола Иванов – генералът, донесъл победата при Одрин. По-рано през деня пред подвига му се поклониха тракийци, членове на Тракийско дружество Тракия Свиленград.

С превземането на Одринската крепост, на 26 март 1913 г.  завършва една от блестящите операции на българската армия през Балканската война (1912-1913), донесла свободата на тракийските българи. След петмесечна обсада, на 23 март 1913 г. командващият Втора българска армия генерал-лейтенант Никола Иванов дава заповед за последна и решаваща атака на Одринската крепост. Щурмът започва на 24 март 1913 г. За две денонощия българските войни успяват да разкъсат огражденията, да пробият фронтовата линия при Айвазбаба, Айджиоглу и други фортове и да превземат непревземаемата дотогава военна крепост.

По време на Балканската война останалият дотогава в пределите на Османската империя Свиленград се освобождава. Близо 5 месеца тук е щабът на Втора българска армия, тук е изградено първото военно летище, формира се Единадесета пехотна опълченска дивизия. На близкия връх Шейновец са първата битка и победа на българската армия по време на Балканската война.

Освен с триумфа, Денят на Тракия е и ден на скръбта по стотиците хиляди българи, които само няколко месеца по-късно през лятото на същата 1913 г. са прогонени от турската армия от родните си домове в Одринска Тракия. По-малко от 5 месеца след еуфорията, последвала превземането на Одрин и капитулацията на Турция, български села от Одринско и Свиленград са разорени и опожарени.

Венец от Тракийското дружество в града беше поднесен на възпоменателния кръст край река Марица, където в близост до мястото на старата кланица, турският башибозук избива 45 свиленградчани.

 

Previous articleВ музея боядисваха яйца със старинна восъчна техника
Next article32 медала спечелиха от ОУ „Иван Вазов” във втория кръг на националното състезание „Моята родина”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...