Свиленград поднася венци за Деня на Тракия

0

Венци и цветя за Деня на Тракия – 26 март, бяха поднесени в Свиленград. Церемонията се състоя на паметника на загиналите в Одринската битка, в градския парк. На гранитните плочи са изписани имената на загиналите 1986 български войни – войници и офицери. На събитието присъстваха депутатът от област Хасково – Никола Динков, представители на общинската администрация, историци, граждани, потомци на тракийски бежанци.

Днес се отбелязват 105 години от Одринската епопея. За пръв път тази година венци и цветя за Деня на Тракия се поднасят и на единствения в България паметник на Никола Иванов – генералът, донесъл победата при Одрин. По-рано през деня пред подвига му се поклониха тракийци, членове на Тракийско дружество Тракия Свиленград.

С превземането на Одринската крепост, на 26 март 1913 г.  завършва една от блестящите операции на българската армия през Балканската война (1912-1913), донесла свободата на тракийските българи. След петмесечна обсада, на 23 март 1913 г. командващият Втора българска армия генерал-лейтенант Никола Иванов дава заповед за последна и решаваща атака на Одринската крепост. Щурмът започва на 24 март 1913 г. За две денонощия българските войни успяват да разкъсат огражденията, да пробият фронтовата линия при Айвазбаба, Айджиоглу и други фортове и да превземат непревземаемата дотогава военна крепост.

По време на Балканската война останалият дотогава в пределите на Османската империя Свиленград се освобождава. Близо 5 месеца тук е щабът на Втора българска армия, тук е изградено първото военно летище, формира се Единадесета пехотна опълченска дивизия. На близкия връх Шейновец са първата битка и победа на българската армия по време на Балканската война.

Освен с триумфа, Денят на Тракия е и ден на скръбта по стотиците хиляди българи, които само няколко месеца по-късно през лятото на същата 1913 г. са прогонени от турската армия от родните си домове в Одринска Тракия. По-малко от 5 месеца след еуфорията, последвала превземането на Одрин и капитулацията на Турция, български села от Одринско и Свиленград са разорени и опожарени.

Венец от Тракийското дружество в града беше поднесен на възпоменателния кръст край река Марица, където в близост до мястото на старата кланица, турският башибозук избива 45 свиленградчани.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...