В петък: БСП организира подписка против сделката за ЧЕЗ

0

Подписка против сделката за ЧЕЗ се организира и в Свиленград, съобщават от БСП. В петък, 9 март, желаещите да се подпишат могат да го направят в клуба на „Велето” /ул. Княз Борис I №27/, от 15.00 до 19.00 часа. От 17.30 часа е организирана и среща разговор по темата с народния представител на БСП – Никола Динков. Динков и Георги Илиев, председател на общинския съвет на БСП и член на Националния съвет на социалистите ще представят по-подробно и позицията на партията.

За старта на подписката лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви в началото на месеца. В съда ще бъде внесен колективен иск, за който се водят консултации с юристи по европейско и търговско право. Целта е спиране на сделката за продажбата на ЧЕЗ. Становището на социалистите е, че трябва да има държавен контрол в електроразпределителните дружества.

Припомняме, че на 22 февруари бе оповестено намерението на Надзорния съвет на чешката компания ЧЕЗ да продаде активите си в България на „Инерком“. Малко след това министърът на енергетиката Теменужка Петкова подаде оставка заради 20-годишни приятелски връзки със собствениците на българското дружество. Премиерът Бойко Борисов възложи на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и Националната агенция по приходите (НАП) да направят пълна проверка на сделката. Заради нарастващия скандал, потреблението на 3 млн. българи да зависи от неизвестната доскоро компания и заради неясното финансиране на сделката, собственикът – Гинка Върбакова, беше изслушана на съвместното заседание на комисиите по енергетиката и за контрол на службите за сигурност в парламента. По-рано министри и премиерът коментираха възможността държавата да се включи в сделката.

Преди ден беше организиран и национален протест срещу сделката с ЧЕЗ. Тогава представители на социалистическата партия съобщиха, че са внесли сигнал в прокуратурата за приватизацията на енергийното дружество. От БСП настояват още да бъде проверен произходът на средствата, с които „Инерком България“ кандидатства за закупуването на ЧЕЗ.

„Инерком” разполага с девет месеца, за да плати за активите на ЧЕЗ в България след финализирането на сделката. В противен случай чешката компания ще усвои банковата гаранция, издадена за „Инерком” от 5 милиона евро.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...