В петък: БСП организира подписка против сделката за ЧЕЗ

0

Подписка против сделката за ЧЕЗ се организира и в Свиленград, съобщават от БСП. В петък, 9 март, желаещите да се подпишат могат да го направят в клуба на „Велето” /ул. Княз Борис I №27/, от 15.00 до 19.00 часа. От 17.30 часа е организирана и среща разговор по темата с народния представител на БСП – Никола Динков. Динков и Георги Илиев, председател на общинския съвет на БСП и член на Националния съвет на социалистите ще представят по-подробно и позицията на партията.

За старта на подписката лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви в началото на месеца. В съда ще бъде внесен колективен иск, за който се водят консултации с юристи по европейско и търговско право. Целта е спиране на сделката за продажбата на ЧЕЗ. Становището на социалистите е, че трябва да има държавен контрол в електроразпределителните дружества.

Припомняме, че на 22 февруари бе оповестено намерението на Надзорния съвет на чешката компания ЧЕЗ да продаде активите си в България на „Инерком“. Малко след това министърът на енергетиката Теменужка Петкова подаде оставка заради 20-годишни приятелски връзки със собствениците на българското дружество. Премиерът Бойко Борисов възложи на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и Националната агенция по приходите (НАП) да направят пълна проверка на сделката. Заради нарастващия скандал, потреблението на 3 млн. българи да зависи от неизвестната доскоро компания и заради неясното финансиране на сделката, собственикът – Гинка Върбакова, беше изслушана на съвместното заседание на комисиите по енергетиката и за контрол на службите за сигурност в парламента. По-рано министри и премиерът коментираха възможността държавата да се включи в сделката.

Преди ден беше организиран и национален протест срещу сделката с ЧЕЗ. Тогава представители на социалистическата партия съобщиха, че са внесли сигнал в прокуратурата за приватизацията на енергийното дружество. От БСП настояват още да бъде проверен произходът на средствата, с които „Инерком България“ кандидатства за закупуването на ЧЕЗ.

„Инерком” разполага с девет месеца, за да плати за активите на ЧЕЗ в България след финализирането на сделката. В противен случай чешката компания ще усвои банковата гаранция, издадена за „Инерком” от 5 милиона евро.

Previous articleНад 17 000 къса контрабандни цигари в товарен автомобил откриха митничари на Капитан Андреево
Next articleБрокери: Имотите в Свиленград скочиха двойно

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...