Бюджет 2018 г. предвижда ремонти на улици, училища и детски градини

0

Очаква се одобрение за подмяна на водопроводите в четири села

20,471 млн. лева e бюджетът на община Свиленград за 2018 г. В делегираните от държавата дейности ръст на разходите има освен в образованието и в субсидията за капиталови разходи, в зимното поддържане и в средствата за култура. Заложените собствени приходи са в размер на около 6 милиона лева, като инвестиционната програма е за 5,5 милrона лева.

През 2018 г. се планира подобряване на инфраструктурата и поддържането на общинска собственост. Предвидените текущи ремонти в детски градини, училища и читалища са на стойност 430 000 лева. Такива се предвиждат в помещенията и облагородяване на района на детските градини “Слънце”, “Радост”, “Снежанка”, “Зорница”, “Детелина” и детски ясли “Пролет”.

Частични ремонти ще има в СУ “Д-р Петър Берон”, I ОУ “Иван Вазов” и НУ “Христо Попмарков”. Отделени са средства за читалищата в селата Мезек, Момково, Левка, Студена, Щит, Сива река, Димитровче и в кв. “Гарата”.

Предвижда се и разширяване на кръга от улици от централната градска част към кварталите, които ще бъдат ремонтирани. За това има подготвени проекти, които са подадени в Програмата за развитие на селските райони. Кандидатства се за цялостен ремонт на улиците “Генерал Скобелев” (от автогарата) до “Сан Стефано”, “Отец Паисий” и “Васил Левски”. Предвижда се подмяна на водопроводната мрежа по тях и по улиците “Тодор Кирков”, “Георги Кирков”, “Комуна” и “Трети март”.

Очаква се одобрение по програма и за подмяна на водопроводите в селата Левка, Студена, Капитан Андреево и Момково. През тази година се предвижда също разширяване на кръстовището при метан станцията в Свиленград и изграждане на кръгово движение за разтоварване на трафика.

В бюджета са заложени и средства за облагородяване на междублоковите пространства край санираните жилища в кварталите ”Простор”, “Изгрев” и “Юг”. Отпуснати са и 10 000 лв. за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми са включени в бюджета на Свиленград и тази година.

Общината предвижда да придобие изцяло собствеността над сградата на бившото СМК и да изгради там комплекс за социални услуги.

В бюджета също така са заделени 202 000 лева за разпределение между съществуващите 16 спортни клуба в общината, които обхващат около 800 деца. Подготвен е проект за стадион в квартал „Гебран“, който може да се реализира, ако се отвори Програмата за развитие на селските райони.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...