Бюджет 2018 г. предвижда ремонти на улици, училища и детски градини

0

Очаква се одобрение за подмяна на водопроводите в четири села

20,471 млн. лева e бюджетът на община Свиленград за 2018 г. В делегираните от държавата дейности ръст на разходите има освен в образованието и в субсидията за капиталови разходи, в зимното поддържане и в средствата за култура. Заложените собствени приходи са в размер на около 6 милиона лева, като инвестиционната програма е за 5,5 милrона лева.

През 2018 г. се планира подобряване на инфраструктурата и поддържането на общинска собственост. Предвидените текущи ремонти в детски градини, училища и читалища са на стойност 430 000 лева. Такива се предвиждат в помещенията и облагородяване на района на детските градини “Слънце”, “Радост”, “Снежанка”, “Зорница”, “Детелина” и детски ясли “Пролет”.

Частични ремонти ще има в СУ “Д-р Петър Берон”, I ОУ “Иван Вазов” и НУ “Христо Попмарков”. Отделени са средства за читалищата в селата Мезек, Момково, Левка, Студена, Щит, Сива река, Димитровче и в кв. “Гарата”.

Предвижда се и разширяване на кръга от улици от централната градска част към кварталите, които ще бъдат ремонтирани. За това има подготвени проекти, които са подадени в Програмата за развитие на селските райони. Кандидатства се за цялостен ремонт на улиците “Генерал Скобелев” (от автогарата) до “Сан Стефано”, “Отец Паисий” и “Васил Левски”. Предвижда се подмяна на водопроводната мрежа по тях и по улиците “Тодор Кирков”, “Георги Кирков”, “Комуна” и “Трети март”.

Очаква се одобрение по програма и за подмяна на водопроводите в селата Левка, Студена, Капитан Андреево и Момково. През тази година се предвижда също разширяване на кръстовището при метан станцията в Свиленград и изграждане на кръгово движение за разтоварване на трафика.

В бюджета са заложени и средства за облагородяване на междублоковите пространства край санираните жилища в кварталите ”Простор”, “Изгрев” и “Юг”. Отпуснати са и 10 000 лв. за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми са включени в бюджета на Свиленград и тази година.

Общината предвижда да придобие изцяло собствеността над сградата на бившото СМК и да изгради там комплекс за социални услуги.

В бюджета също така са заделени 202 000 лева за разпределение между съществуващите 16 спортни клуба в общината, които обхващат около 800 деца. Подготвен е проект за стадион в квартал „Гебран“, който може да се реализира, ако се отвори Програмата за развитие на селските райони.

Previous articleНово работно време имат педиатрите в Свиленград
Next articleПърва купа по шахмат за Атанас Петков

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...