Ново работно време имат педиатрите в Свиленград

2

До 14.00 часа работят вече детските лекари в Свиленград. Преди това те приемаха пациенти и следобед от 16.00 до 18.00 ч. Промяната в работното време е от началото на годината, но коментарите по темата се засилиха около обявената в началото на февруари грипна епидемия. Изненадани родители споделиха в социалната мрежа недоволството си от новото работно време, което според тях, не може да осигури адекватна грижа за малките пациенти.

Какво да правим, когато детето се разболее след 14.00 часа?, питат възмутени те и споделят конкретни ситуации, с които са се сблъскали. Сред коментарите в социалната мрежа има и такива в подкрепа на детските лекари. Въпреки промяната в работното време, те консултирали или се отзовавали при обаждане по телефона. Други обаче твърдят, че в част от случаите не става точно така.

Затова и според тях, алтернатива е прегледът на частно, който обаче струва 20 лв. Други родители препращат към общинската болница, където има детско отделение и дежурен лекар от 7.30 до 19.30 часа всеки ден, както и в събота и неделя. Въпреки че не отказват помощ, основното задължение на дежурния в болницата педиатър са пациентите от детското отделение. Освен това, за да е безплатен прегледът, е необходимо направление, което се издава тъкмо от личния лекар, който в случая не е на работа, обясняват в социалната мрежа родители.

Освен от личните лекари, направление се издава и от Спешна помощ, уточниха казуса от болницата.

Спешна помощ в Свиленград разполага с един екип, който отговаря за цялата община и работи с една линейка, коментираха спешни медици. В някои от смените няма лекар, а фелдшер и медицинска сестра. Няма педиатър, а за диагностицирането и издаването на рецепта при малки деца е задължително ползването на консултант от болницата или препращането с направление за хоспитализация, обясняват още те.

Че нямат кадрова обезпеченост, от Спешна помощ предупредиха още през пролетта на 2016 г. Тогава между спешните и общопрактикуващите лекари се появи напрежение, тъй като отпадна принципът на 24-часовото разположение на джипитата. Те преустановиха дежурствата, които даваха по график в почивните и празнични дни и обясниха, че от предвидените в наредбата три варианта, единственият удачен за нашия регион е препращането на пациентите извън работно време към Спешна помощ. Въпреки протестите на колегите им, ръководството на Центъра за спешна помощ в Хасково подписа споразумение за това с 11-те лекарски практики в Свиленград. Неофициално се твърди обаче, че договорените в него 11 ст. за всеки неотложен пациент /толкова получавали личните лекари от касата/, които спешните медици трябва да вземат, не са им изплащани.

От началото на 2018 г. педиатрите, а по-рано и по-голямата част от джипитата без детска практика, са поискали да работят с ново работно време, до 14.00 часа.

Действията ни са съгласувани със здравната каса, работните часове са спазени, съгласно изискванията, заявиха пред svilengrad24 педиатри, потърсени за коментар. Кабинетите са отворени от 7.30 до 14.00 часа. След това имаме посещения при бебета. От края на ноември сме поставили на вратите си уведомление, че от нова година ще има промяна. Информирахме всеки пациент, който идваше в кабинета. С новото работно време не сме накърнили правата на пациентите, нито поставяме под заплаха живота на някого.

Педиатри обясниха още, че има създадена организация за оказване на помощ на пациентите извън работното им време, посочвайки именно подписаното споразумение със Спешна помощ. Заради липсата на лекар в спешното, вместо консултантът да отива там, вече се наложила практиката малките пациенти да бъдат преглеждани там, където има педиатър – в детско отделение на болницата. По думите им за преглед от лекар в детското отделение в болницата, направление не се изисква. Ако се наложи прием, от болничното заведение могат да издадат документа.

Previous articleСвиленград отбелязва 145 години от гибелта на Левски
Next articleБюджет 2018 г. предвижда ремонти на улици, училища и детски градини

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...