Свиленградчани излизат на протест в защита на Пирин

2

Протест се организира в Свиленград, в защита на Пирин, на 4 януари 2018, от 17.30 часа пред пощата. Той е част от общонационални протести в десетки градове на страната през същия ден, съобщиха организаторите за svilengrad24.

Недоволството е насочено срещу решението на Министерски съвет от 28 декември, с което се разрешават строежите върху 48 % от Национален парк – Пирин. Досегашната територия с право на строеж е била едва 0,6%.

Още преди коледните празници започнаха протестите в страната, когато стана ясно, че предстои да се разгледа решение за промяна в концесионния договор на ски зона Банско, свързана с увеличаване на площите, на които могат да се изграждат нови ски съоръжения.

„В това решение на МС няма нито дума за втори кабинков лифт на Банско – коментират природозащитниците. Вместо това се разрешава строителство на “съпътстваща инфраструктура” към лифтове и писти – разбирайте хотели и заведения на 48% от площта на Пирин”.

От различни екологични организации предупреждават, че изменението на концесионния договор включва площи и от т.нар. „буферна зона“, която ЮНЕСКО определи като краен компромис, при който Пирин може да остане в обектите на световното наследство, а прекрачването му неминуемо ще доведе до санкции от Европейската комисия.

„Всичко това е безпрецедентен коледен подарък за офшорната компания Юлен, удар по правовата държава и нагло антиевропейско поведение в навечерието на европейското председателство,“ смятат организаторите на националния протест.

Природозащитниците подчертават, че спазването на закона и опазването на горите, водите, чистия въздух и редките видове никъде по света не пречи на бизнеса и на благосъстоянието, напротив, привлича инвестиции и повишава качеството на живота.

„Строителни дейности и сечи на вековни гори в подобен мащаб, биха превърнали национален парк Пирин в национална катастрофа. Подкрепете ни, призовават природозащитници и граждани. Пирин не е просто един баир, а национална гордост! Най-красивата планина на България и част от световното природно наследство на ЮНЕСКО!”

Протестът в Свиленград е съгласуван с общината. Очаква се в него да се включат природозащитници и граждани. Сред организаторите са „зеленият” адвокат Свилен Овчаров, Огнян Христонев, Владимир Бъчваров и Ивалина Недева.

Previous articleЗадържаха разследващ митнически инспектор заради присвоени 100 хил. турски лири
Next articleСвиленградчани отново излизат на протест в защита на Пирин

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...