Свиленградчани излизат на протест в защита на Пирин

2

Протест се организира в Свиленград, в защита на Пирин, на 4 януари 2018, от 17.30 часа пред пощата. Той е част от общонационални протести в десетки градове на страната през същия ден, съобщиха организаторите за svilengrad24.

Недоволството е насочено срещу решението на Министерски съвет от 28 декември, с което се разрешават строежите върху 48 % от Национален парк – Пирин. Досегашната територия с право на строеж е била едва 0,6%.

Още преди коледните празници започнаха протестите в страната, когато стана ясно, че предстои да се разгледа решение за промяна в концесионния договор на ски зона Банско, свързана с увеличаване на площите, на които могат да се изграждат нови ски съоръжения.

„В това решение на МС няма нито дума за втори кабинков лифт на Банско – коментират природозащитниците. Вместо това се разрешава строителство на “съпътстваща инфраструктура” към лифтове и писти – разбирайте хотели и заведения на 48% от площта на Пирин”.

От различни екологични организации предупреждават, че изменението на концесионния договор включва площи и от т.нар. „буферна зона“, която ЮНЕСКО определи като краен компромис, при който Пирин може да остане в обектите на световното наследство, а прекрачването му неминуемо ще доведе до санкции от Европейската комисия.

„Всичко това е безпрецедентен коледен подарък за офшорната компания Юлен, удар по правовата държава и нагло антиевропейско поведение в навечерието на европейското председателство,“ смятат организаторите на националния протест.

Природозащитниците подчертават, че спазването на закона и опазването на горите, водите, чистия въздух и редките видове никъде по света не пречи на бизнеса и на благосъстоянието, напротив, привлича инвестиции и повишава качеството на живота.

„Строителни дейности и сечи на вековни гори в подобен мащаб, биха превърнали национален парк Пирин в национална катастрофа. Подкрепете ни, призовават природозащитници и граждани. Пирин не е просто един баир, а национална гордост! Най-красивата планина на България и част от световното природно наследство на ЮНЕСКО!”

Протестът в Свиленград е съгласуван с общината. Очаква се в него да се включат природозащитници и граждани. Сред организаторите са „зеленият” адвокат Свилен Овчаров, Огнян Христонев, Владимир Бъчваров и Ивалина Недева.

2 COMMENTS

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...