Свиленградчани отново излизат на протест в защита на Пирин

0

Днес /18 януари/ свиленградчани за втори път излизат на протест в защита на НП Пирин. Протестът ще се проведе от 17.30 часа, на входа на стария мост, пред паметника на генерал Никола Иванов. Той е част от общонационални действия в над 20 български града, както и в Лондон, Оксфорд, Берлин, Брюксел и Виена.

Недоволството е насочено срещу решението на Министерски съвет от 28 декември, с което се разрешават строежите върху 48 % от Национален парк – Пирин. Досегашната територия с право на строеж е била едва 0,6%.

Още преди коледните празници започнаха протестите в страната, когато стана ясно, че предстои да се разгледа решение за промяна в концесионния договор на ски зона Банско, свързана с увеличаване на площите, на които могат да се изграждат нови ски съоръжения.

„В това решение на МС няма нито дума за втори кабинков лифт на Банско, коментират природозащитниците. Вместо това се разрешава строителство на “СЪПЪТСТВАЩА ИНФРАСТРУКТУРА” към лифтове и писти – разбирайте хотели и заведения на 48% от площта на Пирин”.

„В статута си на Национален парк закона еднозначно показва, че Пирин е за всички българи, а не на отделни корпоративни интереси. Строителни дейности и сечи на вековни гори в подобен мащаб, биха превърнали национален парк Пирин в национална катастрофа. Подкрепете ни”, призовават природозащитници и граждани. „Пирин не е просто един баир, а национална гордост! Най-красивата планина на България и част от световното природно наследство на ЮНЕСКО”.

Протестът в Свиленград е съгласуван с общината. Очаква се в него да се включат природозащитници и граждани. Сред организаторите са адвокат Свилен Овчаров, Огнян Христонев, Владимир Бъчваров.

Previous articleСвиленградчани излизат на протест в защита на Пирин
Next articleДокъде ще стигне през този сезон женският хандбален отбор на Свиленград

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...