За празника на Свиленград: Откриват единствения в България паметник на генерал Никола Иванов

0

С откриването на единствения в България паметник на легендарния генерал Никола Иванов, Свиленград ще отбележи своето Освобождение. Монументът е поставен до старият мост на река Марица, в зелената площ пред градската библиотека. Именно на това място е бил разположен щабът на ген. Иванов, откъдето той ръководи действията на българската армия при обсадата и превземането на считаната за непревземаема Одринска крепост.

Днес в 18.00 часа монументът ще бъде тържествено открит. Покани за тържеството са изпратени до Президента на Република България, Министър-председателя, министри, депутати, Областния управител на Хасково, неправителствени организации и културни дейци свързани със Свиленград.

Върху 16-тонен мраморен постамент е фигурата на ген. Иванов на кон – в реални размери. Автор е Дишĸo Дишĸoв, направил и пaмeтниĸa нa xaн Aлцeĸ в итaлиaнcĸaтa oбщинa Чeлe ди Бyлгepия, открит миналата година.

Скулптурата е излята от месинг. За тази цел Министерство на отбраната, чрез вoeнния миниcтъp Kpacимиp Kapaĸaчaнoв,  подари  oĸoлo 1,6 тoнa гилзи на община Свиленград, за да се извлече от тях металът за паметника. Автор на монумента е Дишĸo Дишĸoв, направил и пaмeтниĸa нa xaн Aлцeĸ в итaлиaнcĸaтa oбщинa Чeлe ди Бyлгepия, открит миналата година.

Средствата за издигането на паметника бяха осигурени от община Свиленград и дарители. Сред тях Ротари клуб Свиленград и Съюзът на офицерите и сержантите от запаса в града.

Откриването на паметника ще бъде съпроводено с тържествена заря и духова музика. След това от стария мост ще дефилират участниците в Третия международен фестивал на духовите оркестри. Официалното му начало е от 19.00 часа, на площада пред читалището.

Празничният 5 октомври започна с тържествена литургия в храм „Света Троица” за благоденствието на Свиленград и неговите жители.

На тази дата градът ни отбелязва своето освобождение от турския гнет. Руско-турската война от 1878 г. и последвалите споразумения не донасят свободата на Свиленград, тогава Мустафа паша. Едва 23 години по-късно, по време на Балканската война, Свиленград е освободен и преминава отново в пределите на България. Това се случва на 5 октомври 1912 година, след като българската войска превзема връх Шейновец в Родопите.
В 11.30 часа на историческото място ще бъдат поднесени венци и цветя в памет на загиналите. Желаещите да се поклонят ще бъдат извозени с автобуси по паметника костница, откъдето започва победния поход на българската армия.

От 14.00 часа започва кросът по улиците на града, по предварително уточнен маршрут. Утре се открива фестивалът на старата градска песен „С песен от свила – минаха години”.

За учениците днешният празничен ден е неучебен.

Честит празник, свиленградчани!

Previous articleС изложба приключи третото издание на националния пленер „Нарисувани усещания”
Next articleСвиленградчанката Елена Недева с два златни медала при ветераните от Световното по таекуон-до в Холандия

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...