Започна санирането на още три панелни блока по проект

0
реклама

На 18 август 2017 г. с официална церемония „Първа копка“ Община Свиленград стартира нови дейности за саниране на многофамилни жилищни сгради. Планираните дейности ще доведат до подобряване на енергийната ефективност на три жилищни сгради в града на адреси – ул. „Страшимир Дочков“ №18, ул. „Генерал Скобелев“ №29 и ул. „Септемврийци“ №12.
Проектът на общината „Енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в гр. Свиленград-1” се изпълнява по процедура BG16RFOP001-2.001 „Енергийна ефективност в периферните райони”. Осъществява се с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и от националния бюджет.
Общата стойност на проекта е 1 342 802 лева, от които 1 141 381,70 лв. са безвъзмездна финансова помощ от Европейския фонд за регионално развитие, а националното съфинансиране – 201 420,30 лева.
На събитието присъстваха заместник-кметът на Община Свиленград Мария Костадинова, представители на Общинска администрация – Свиленград, фирмите изпълнители на дейностите, медии и граждани.
Ръководителят на проекта Елена Таушанова представи финансиращия орган и екипа за управление от страна на общината. Тя запозна присъстващите с основните цели, планираните дейности и очакваните резултати от тях, сроковете за изпълнение, целевите групи и размера на безвъзмездната финансова помощ.
Общо 75 домакинства ще преминат в по-горен клас на енергопотребление. Това ще допринесе за намаляване на крайното потребление на енергия от жителите на тези блокове, което ще се усети през предстоящия отоплителен сезон. Друга цел, която ще бъде постигната е, че ще се намалят емисиите на парникови газове, обясни Елена Таушанова. Тя допълни, че с реализацията на проекта гражданите ще живеят в една по-красива и уютна среда.
Енергоспестяващите мерки, които са предвидени, са топлинно изолиране на външни стени, подмяна на дограма, топлинно изолиране на покрив и на под. След внедряване на мерките за енергийна ефективност сградите ще достигнат най-малко клас „С“ на енергопотребление. Очаква се строително-ремонтните дейности да приключат до края на тази година.

 

Previous articleПрокуратурата повдигна обвинение срещу четиримата турски граждани, нападнали полицаи на границата
Next articleОтново пожар при Маточина

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...