Отново пожар при Маточина

0

Избухналият вчера по обед пожар в района на Сакар все още не е локализиран. Само преди седмица в същия район – между селата Филипово,  Присадец, Маточина и Варник, изгоряха над 7 000 декара с храсти и лесонепригодни площи.

Заради падането на температурите през нощта, огънят временно утихна. Сега няма вятър и гасенето е по-ефективно. Заради силно пресечената местност пожарът се гаси основно на ръка. На терен от сутринта работят около 100 човека. Вече пристигна тежката верижна машина от РДБПЗН Бургас, която ще прави просеки и ще разширява пътища, за да пресече разпространението на огъня. Военните от формирование 52 740 в Хасково също се включват в гасенето на пожара между селата Филипово,  Присадец, Маточина и Варник.

Пламъците обхванаха терени в две общини, затова и доброволните формирования на Свиленград и Тополовград се включват днес в работата по овладяване на пожара. През цялата нощ там работеха 5 противопожарни екипа и 3 екипа от Държавното горско стопанство със съответната техника.

Огънят е тръгнал от пасище, съобщиха от областната администрация. Горят сухи треви и храсти. До тази сутрин пламъците са унищожили 2000 декара сухи треви, нискостеблена растителност и лесонепригодни площи. Няма преки загуби за селските стопани , няма имуществени загуби. Пожарът е далече от селата и няма застрашени хора.

И сега основната версия за възникване му е човешка безотговорност.

Previous articleЗапочна санирането на още три панелни блока по проект
Next article„Катаржина Естейт“ набира сезонни работници

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...