Отново пожар при Маточина

0

Избухналият вчера по обед пожар в района на Сакар все още не е локализиран. Само преди седмица в същия район – между селата Филипово,  Присадец, Маточина и Варник, изгоряха над 7 000 декара с храсти и лесонепригодни площи.

Заради падането на температурите през нощта, огънят временно утихна. Сега няма вятър и гасенето е по-ефективно. Заради силно пресечената местност пожарът се гаси основно на ръка. На терен от сутринта работят около 100 човека. Вече пристигна тежката верижна машина от РДБПЗН Бургас, която ще прави просеки и ще разширява пътища, за да пресече разпространението на огъня. Военните от формирование 52 740 в Хасково също се включват в гасенето на пожара между селата Филипово,  Присадец, Маточина и Варник.

Пламъците обхванаха терени в две общини, затова и доброволните формирования на Свиленград и Тополовград се включват днес в работата по овладяване на пожара. През цялата нощ там работеха 5 противопожарни екипа и 3 екипа от Държавното горско стопанство със съответната техника.

Огънят е тръгнал от пасище, съобщиха от областната администрация. Горят сухи треви и храсти. До тази сутрин пламъците са унищожили 2000 декара сухи треви, нискостеблена растителност и лесонепригодни площи. Няма преки загуби за селските стопани , няма имуществени загуби. Пожарът е далече от селата и няма застрашени хора.

И сега основната версия за възникване му е човешка безотговорност.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...