Повече избирателни секции в Свиленград за предстоящите избори

0

Седем избирателни секции повече ще има в град Свиленград за предстоящите парламентарни избори. Секциите са образувани за улесняване на вота и осигуряване на бързо и безпрепятствено упражняване правото на глас.

Промяната е обявена на интернет страницата на общината в секцията Избори за Народно събрание 2017. Съобщения с обхвата на новите секции са разпространени и на някои жилищни сгради, чиито гласоподаватели са засегнати от нея.

Идеята е да няма секции с голям брой избиратели и опашки от чакащи. Такива се образуваха на придишните няколко вота. Докато част от секциите бяха празни, пред други почти през целия изборен ден се наблюдаваше струпване, а пускането на бюлетина отнемаше около час. В някои секции имаше регистрирани близо 1200 избиратели, а в други – броят им беше почти наполовина. При сегашната промяна се очаква да няма секция надвишаваща 700 гласоподаватели.

Двете секции в селата Костур и Маточина се закриват. Жителите им ще могат да гласуват съответно в близките Младиново и Сладун.

С въведените промени избирателните секции в общината стават 43 и 1 в МБАЛ, като до сега бяха 38 редовни секции и 1 в болницата.

До 11 март 2017 г. включително избирателите с трайни увреждания, които не могат да упражнят правото си на вот в изборно помещение, но  желаят да гласуват с подвижна избирателна кутия,  могат да заявят желанието си в писмена форма, съобщават от общинската администрация. Това става чрез заявление по образец, подписано саморъчно и изпратено по пощата, факс или чрез електронно заявление през интернет страницата на общинската администрация. Към заявлението се прилага документ от ТЕЛК/НЕЛК. Това е и крайният срок в който, избирател, чийто постоянен и настоящ адрес са в различни населени места, може да подаде заявление до кмета на общината за вписване в избирателния списък по настоящ адрес. До 18 март включително пък е срокът за подаване до кмета на общината на заявление за отстраняване на непълноти и грешки в избирателния списък.

 

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...