Райчо и Минка Димитрови: След фермата в Студена, мечтаем за малка мандра

0

Семейството на Райчо и Минка Димитрови се занимава от 2000 г. с животновъдство. Вече 17 години те отглеждат крави и биволи в свиленградското село Студена. Избират живота на село, защото макар и с много труд, е по-спокоен.  Започват с десетина телета и две-три биволици, без да разчитат на европейска програма. Инвестират малко по малко собствени средства. Сега стопанството им наброява 60 крави и 50 биволи. От известно време, семейството прави домашно произведени млечни продукти и мечтае за създаването на малка мандра.

Как се решихте да започнете да гледате животни?

Сключихме брак през 1992 г. Райчо работеше като старшина в местното поделение, а аз отглеждах тютюн, докато закриха поделението. После той започна работа към една частна ферма в селото, гледаше телета, а аз правех хляб във фурната и така до 2000г. След това решихме да започнем самостоятелен бизнес. Купихме си животните и до днес се развиваме. Макар да е трудно, малко по малко ги увеличихме и стигнахме днешната бройка.

С колко животни започнахте?

Десетина телета и две три биволици. Сега имаме 60 крави и 50 биволи. Имахме и 300 овце, но преди една година ги продадохме. Не можем да намерим работна ръка. Наемаме хора, идват за седмица или месец и се отказват. Нясно сме, че работата не е лека, но на село друго няма. Почна да ни идва в повече – доим овцете, после влизаме при кравите и биволите, докато издоим и тях, а трябва и да се хранят, и да пасат… И затова решихме да ги продадем. Оставихме си кравите и биволите. Сега ги отглеждаме тримата – аз, съпругът ми и свекър ми. Той ги пасе. А когато се приберат децата, събота и неделя, са неотлъчно до нас и много ни помагат. Лятото момиченцето ми Ивелина заедно с момченцето ми Александър и Райчо косят, балират, карат тракторите и камионите с балите сено, люцерна и слама.

Защо направихте фермата със собствени средства, а не по европейска програма?

Европейските програми не са за всеки. Изискванията им са много. И второ – то само документация ли е? Понякога се изискват неизпълними за нашите сили условия.  А така сме по-спокойни. Решаваш – купуваш, решаваш – продаваш. Лягаме и спим спокойни. Нямаме да даваме.

Достатъчни ли са субсидиите, които получавате?

Дали са достатъчни ли? Не, не са. Заедно с Румъния влезнахме в ЕС. Те субсидират на глава по 1200 евро. Ние получаваме за кравите по 200 лв., а за биволите по 800 лв. Това сравнение прави нашите субсидии смешни. Да не говорим, че не ни ги дават на време, та на 2-3 транша. Но това е България, за жалост. А за млякото ние не получаваме субсидии.

Като че ли хората все повече започнаха да търсят домашното производство. Търсят ли и при вас?

Да, ноември-декември, когато започнат да си колят прасетата хората, в региона идват и си купуват прясно и хубаво месо. Ние сега сме по месодайно направление. Но имаме хубави животни, млечни. Не става веднага да ги обърнеш на месодайно и пак си ги доим. Кравето мляко го даваме на мандра Сакарела. А от биволското правя млечни продукти – сирене, кашкавал, кисело мляко, катък, извара и масло. Домашно произведени, лично от мен. Но за жалост не мога да излезна на пазара… Не ни разрешават. От вкъщи може да дойде всеки да си купи от продуктите, които правя, но на пазара не ни разрещават. Ако го направя, ще ми съставят акт. Така е, за съжаление, в нашата България. И така клиентите ми се научиха да минават през нас, в къщи, да си вземат.

домашно производство, сирене, кашкавал
Домашно произведените продукти

Имате ли идея да направите мандра?

Да. Миналата година, като продадохме овцете, се появи проблем. Биволското мляко е по-малко като количество и го давахме, заедно с овчето, на мандра Димитър Маджаров. След това обаче нямаше достатъчно литри, а мандрите не искат за толкова малко количество да дойдат. А и се подиграват с цените. И така реших март месец миналата година да започна и да правя сирене, кашкавал, извара, масло, което го бутам с дървена права бутилка на ръка, кисело мляко и катък. И така нещата тръгнаха. А сега мечтата ни е да си направим мини мандричка. Но да си запазя автентичния вкус на домашно приготвени продукти, без ГМО-та, без палмови масла и др. гадости. Искаме само да си преработваме млякото, което издояваме от нашите животни. 

Какво трябва да се предприеме от страна на държавата, за да се чувстват малките производители подкрепени?

Да вземат пример от другите държави в ЕС, да се дават нормални субсидии. Ако искаш да произвеждаш, да те оставят да произвеждаш, а не да изискват купища документи, които не са ти по силите. То да пасеш ли, да храниш ли, да доиш ли или писма да пишеш и документи да вадиш. В нашата БГ – имаш ли вуйчо владика, ставаш поп, дето казват старите хора. А за честните и отрудените хора се създават само пречки. А не трябва да е така, нали? Всеки се стреми просто към един нормален живот. И да си посреща нуждите в ежедневието!

В такъв случай, оптимисти ли сте за развитието на малките ферми?

Да, разбира се, че сме оптимисти! Иначе нямаше да издържим! Винаги сме си казвали, че някой ден нещата ще са по-добре и това ни крепи, за да сме все още в този бранш. Преди малко коментирахме, че хората започнаха да търсят домашно произведеното. Ами вижте – трябва да се стимулират малките ферми. Да им се даде възможност на производителите да се реализират на пазара, а не да ни спират. На хората им омръзна да си хранят семействата с боклуци. Нищо не е истинско! Да вземем едно кисело мляко за пример. Колко търпи? Многооо. А домашното и едновремешното на пети, шести ден си е кисело, ама кисело! И с месата и малотрайните колбаси е така. Определено го търсят домашното, и то хора с пари. А тези, които нямат възможност, ядат сирене от 2 и 3 лв. Та тя изварата ми е по хубава от това порнографско сирене! За какво да говорим?! Всеки знае хубавото, но всичко опира до парите.

Семейството на Райчо и Минка Димитрови

Имате ли намерение да разширявате фермата?

Да, разбира се, ние положихме основите, а за напред децата ще продължат. Сега са трета година студенти по ветеринарна медицина в Тракийския университет в Стара Загора. Живи и здрави да са, да завършат и ще я разширим и ще направим затворен цикъл!

Previous articleПовече избирателни секции в Свиленград за предстоящите избори
Next articleС кукерски игри в Мезек отбелязаха Сирни Заговезни

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...