ГЕРБ: Намерението за нов бежански лагер в Хасковско е взривоопасно

0

Взривоопасно е да се говори за нов бежански лагер в Хасковска област. Това заяви по време на пресконференция днес Делян Добрев от ГЕРБ. На нея присъстваха колегите му – бившият военен зам.-министър Валентин Радев, както и досегашният областен управител на Хасково Станислав Дечев и бившият заместник-областен управител -свиленградчанинът Валентин Ангелов.

Повод за пресконференцията стана изнесената информация, че новият областен управител, Минко Ангелов, е предприел действия за търсене на подходящ военен имот и са изпратени запитвания към фирми за изграждане на нов бежански лагер. Той ще бъде четвъртият в област Хасково, след изградените в Харманли, Любимец и село Пъстрогор.

„Нека новият областен управител да каже ясно ще има ли нов бежански лагер тук и ако не, защо тогава провежда срещи за търсене на имоти и защо изпраща запитвания до строителни фирми?!”, заяви Делян Добрев. През последните години ние направихме всичко възможно в Хасковски регион да няма нови лагери за бежанци. А сега в рамките на 10 дни, откакто на поста е новият областен управител на БСП, всичко се срутва, подчерта той.

„Настояваме БСП да излезе с ясна позиция и да каже ще има ли нов лагер за бежанци на територията на Хасковска област. И защо техният областен  управител Минко Ангелов  повишава напрежението в региона с намерението си за нов бежански център тук”, заяви бившият министър на енергетиката.

Според разпространената вчера информация, става дума за резервна площадка, която ще се използва в краен случай, а проектът бил одобрен още по времето, когато министър на вътрешните работи е била Румяна Бъчварова.

Досегашният областен управител на Хасково Станислав Дечев бе категоричен, че до 8 февруари, докато той заема поста губернатор, никъде в никой документ не е записано изграждане на нов лагер. „В продължение на 2 години и аз, и моя предшественик устояхме в хасковска област да не се прави нов център”, подчерта Станислав Дечев. Европейската комисия е сключила споразумение с България за отпускане на средства, в което фигурират Хасковска и Ямболска област и това е въпрос на политическо решение, коментира още Дечев. Той заяви, че парите за Хасковска област са били определени за Дирекция “Миграция” и са за разширяване на центъра им в Любимец с допълнително фургонно селище.

Бежанският натиск в Хасковска област към настоящия момент е нулев. Затова категорично няма нужда от изграждане на нов лагер за мигранти, категорични са Делян Добрев и колегите му. Те настояват служебното правителство и в частност новият областен управител на Хасково да кажат променяли ли са Споразумението и поемали ли са ангажимент в Хасковско да се прави нов бежански център, което според тях е равнозначно на предателство към интересите на гражданите.

Очаква се изявление на Минко Ангелов по темата.

Previous articleЛидери от четири общини се обучаваха в Свиленград
Next articleОбластният управител: Моят предшественик е довел изграждането на нов бежански център до финалната права

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...