ГЕРБ: Намерението за нов бежански лагер в Хасковско е взривоопасно

0

Взривоопасно е да се говори за нов бежански лагер в Хасковска област. Това заяви по време на пресконференция днес Делян Добрев от ГЕРБ. На нея присъстваха колегите му – бившият военен зам.-министър Валентин Радев, както и досегашният областен управител на Хасково Станислав Дечев и бившият заместник-областен управител -свиленградчанинът Валентин Ангелов.

Повод за пресконференцията стана изнесената информация, че новият областен управител, Минко Ангелов, е предприел действия за търсене на подходящ военен имот и са изпратени запитвания към фирми за изграждане на нов бежански лагер. Той ще бъде четвъртият в област Хасково, след изградените в Харманли, Любимец и село Пъстрогор.

„Нека новият областен управител да каже ясно ще има ли нов бежански лагер тук и ако не, защо тогава провежда срещи за търсене на имоти и защо изпраща запитвания до строителни фирми?!”, заяви Делян Добрев. През последните години ние направихме всичко възможно в Хасковски регион да няма нови лагери за бежанци. А сега в рамките на 10 дни, откакто на поста е новият областен управител на БСП, всичко се срутва, подчерта той.

„Настояваме БСП да излезе с ясна позиция и да каже ще има ли нов лагер за бежанци на територията на Хасковска област. И защо техният областен  управител Минко Ангелов  повишава напрежението в региона с намерението си за нов бежански център тук”, заяви бившият министър на енергетиката.

Според разпространената вчера информация, става дума за резервна площадка, която ще се използва в краен случай, а проектът бил одобрен още по времето, когато министър на вътрешните работи е била Румяна Бъчварова.

Досегашният областен управител на Хасково Станислав Дечев бе категоричен, че до 8 февруари, докато той заема поста губернатор, никъде в никой документ не е записано изграждане на нов лагер. „В продължение на 2 години и аз, и моя предшественик устояхме в хасковска област да не се прави нов център”, подчерта Станислав Дечев. Европейската комисия е сключила споразумение с България за отпускане на средства, в което фигурират Хасковска и Ямболска област и това е въпрос на политическо решение, коментира още Дечев. Той заяви, че парите за Хасковска област са били определени за Дирекция “Миграция” и са за разширяване на центъра им в Любимец с допълнително фургонно селище.

Бежанският натиск в Хасковска област към настоящия момент е нулев. Затова категорично няма нужда от изграждане на нов лагер за мигранти, категорични са Делян Добрев и колегите му. Те настояват служебното правителство и в частност новият областен управител на Хасково да кажат променяли ли са Споразумението и поемали ли са ангажимент в Хасковско да се прави нов бежански център, което според тях е равнозначно на предателство към интересите на гражданите.

Очаква се изявление на Минко Ангелов по темата.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...