Областният управител: Моят предшественик е довел изграждането на нов бежански център до финалната права

0

„Търсим вариант за отлагане на построяването на нов бежански център в Хасковска област”. Това каза областният управител Минко Ангелов на пресконференция в Хасково. Губернаторът обясни, че иска среща с министър-председателя и вътрешният министър, за да разговаря с тях. По думите му обаче най-добре е този въпрос да бъде решен от редовен кабинет, който се очаква да бъде сформиран след изборите на 26-ти март. Според документите, които са разменяни между Хасково – София – Брюксел, в област Хасково трябва да бъдат настанени 2 000 души, а в Ямбол – 1 000.

Споразумението с ЕК е от есента. В документа като бенефициенти освен МВР фигурират и областните администрации в Ямбол и Хасково. Бившият областен управител на Хасково Станислав Дечев е подписал пълномощно на тогавашния вътрешен министър Румяна Бъчварова, с което да сключи споразумение с Европейската комисия, на базата на което трябва да се подготвят площадки за нови кризисни бежански центрове, съобщи Минко Ангелов.

Вчера в областна администрация е получен проект на договор от МВР, по силата на който Хасковска област трябва да подготви терени за временни кризисни центрове за 2 000 човека, които да могат да останат там 4 месеца. За целта площадките трябва да бъдат с изградени ВиК и електрокомуникации, а стойността на проекта е 1 597 497.44 лв. До края на септември  трябва да бъде избрана фирмата-строител. Условието е центровете да бъдат на държавни имоти, извън населено място, военни, с отпаднала необходимост.

Минко Ангелов, областен управител
Минко Ангелов

„Процедурата е доведена до финална права от моя предшественик и това, че моят подпис трябва да стои като финал, е само стечение на обстоятелствата“, посочи Ангелов. Той подчерта, че по времето на управлението на Станислав Дечев са оглеждани няколко държавни имота с отпаднала необходимост. Един от тях, който е обсъждан за кризисен център от контейнерен тип, е бивша гранична застава между селата Маточина и Студена, но той е с площ 95 декара и не е подходящ, заяви Минко Ангелов.

Ангелов допълни, че ще търси срещи с премиера и вътрешния министър, за да ги информира, че той самият е против изграждането на нов център за бежанци в региона, както и за назряващото напрежение сред хората в областта, тъй като тук са съсредоточени достатъчно бежански центрове.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...