Областният управител: Моят предшественик е довел изграждането на нов бежански център до финалната права

0

„Търсим вариант за отлагане на построяването на нов бежански център в Хасковска област”. Това каза областният управител Минко Ангелов на пресконференция в Хасково. Губернаторът обясни, че иска среща с министър-председателя и вътрешният министър, за да разговаря с тях. По думите му обаче най-добре е този въпрос да бъде решен от редовен кабинет, който се очаква да бъде сформиран след изборите на 26-ти март. Според документите, които са разменяни между Хасково – София – Брюксел, в област Хасково трябва да бъдат настанени 2 000 души, а в Ямбол – 1 000.

Споразумението с ЕК е от есента. В документа като бенефициенти освен МВР фигурират и областните администрации в Ямбол и Хасково. Бившият областен управител на Хасково Станислав Дечев е подписал пълномощно на тогавашния вътрешен министър Румяна Бъчварова, с което да сключи споразумение с Европейската комисия, на базата на което трябва да се подготвят площадки за нови кризисни бежански центрове, съобщи Минко Ангелов.

Вчера в областна администрация е получен проект на договор от МВР, по силата на който Хасковска област трябва да подготви терени за временни кризисни центрове за 2 000 човека, които да могат да останат там 4 месеца. За целта площадките трябва да бъдат с изградени ВиК и електрокомуникации, а стойността на проекта е 1 597 497.44 лв. До края на септември  трябва да бъде избрана фирмата-строител. Условието е центровете да бъдат на държавни имоти, извън населено място, военни, с отпаднала необходимост.

Минко Ангелов, областен управител
Минко Ангелов

„Процедурата е доведена до финална права от моя предшественик и това, че моят подпис трябва да стои като финал, е само стечение на обстоятелствата“, посочи Ангелов. Той подчерта, че по времето на управлението на Станислав Дечев са оглеждани няколко държавни имота с отпаднала необходимост. Един от тях, който е обсъждан за кризисен център от контейнерен тип, е бивша гранична застава между селата Маточина и Студена, но той е с площ 95 декара и не е подходящ, заяви Минко Ангелов.

Ангелов допълни, че ще търси срещи с премиера и вътрешния министър, за да ги информира, че той самият е против изграждането на нов център за бежанци в региона, както и за назряващото напрежение сред хората в областта, тъй като тук са съсредоточени достатъчно бежански центрове.

Previous articleГЕРБ: Намерението за нов бежански лагер в Хасковско е взривоопасно
Next articleДве премиери в кино „Тракия“ тази седмица

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...