КЗП: Потребителите не са длъжни да плащат сметката за тока до произнасяне по жалбата им

0

Всеки потребител, който счита, че му е начислена сума за повече от изразходваната от него електрическа енергия, следва да подаде жалба към електроразпределителното дружество. До произнасянето на търговеца, което трябва да стане в срок от 30 дни, абонатът не е длъжен да заплаща оспорената фактура, а доставчикът няма право да преустановява предоставянето на електричество. Това съобщиха от Комисията за защита на потребителите във връзка с появилите се в медиите твърдения, че при съмнение за надписани сметки, гражданите трябва да заплатят фактурите си за електричество, дори при подаване на възражение.

В случай че дружеството се произнесе, че начислената сума е за реално консумирана енергия, потребителят ще бъде длъжен да заплати месечната си сметка. Независимо от това, ако той продължава да счита, че е некоректно таксуван, може да потърси правата си по съдебен ред.

До тази постановка се стигна след потвърдено от съда становище на КЗП, че електроразпределителното дружество няма право да спира електричеството на свой абонат поради просрочена месечна фактура преди да се произнесе по подаденото възражение на своя абонат. Същото важи и по отношение на топлофикациите.

Previous articleГеорги Илиев стана председател на БСП в Свиленград
Next articleЗа Мер и за храната като лекарство

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...