В Мезек събраха 1 230 лв. от домашни вкусотии

0

Парите ще отидат за обновяването на парка в туристическото село

С домашно приготвени кулинарни изкушения, под звуците на рок музика и традиционни хора премина тазгодишното издание на Еко Коледа в село Мезек. Над 300 души се събраха на площада в туристическото селище за благотворителната инициатива, организирана от Сдружение „Мезек”, община Свиленград и НЧ „Изгрев1921” при село Мезек.

Събраните 1 230 лв. ще отидат за поставянето на пейки и алтернативни места за сядане в градинката в центъра на селото, както и за подновяване на оградата й. Каузата обяви председателят на Сдружение „Мезек” Веселина Щерева.

Зa блaгoтвopитeлнaтa ĸayзa тази година сръчните мезечанки бяха приготвили вити бaници, дecepти, сладка, пчелен мед, тахан и вино. Ha щaндoвeтe сe пpeдлaгaше още богата гама от ръчно изработени сувенири, изящни свещи, коледни играчки, ръчно плетени шалове, еко чанти, ароматни домашни сапуни и др. Димящите скари предлагаха кeбaпчeтa, ĸюфтeтa, луканки и др.

Специални гости на празника  бяха представители на Община Свиленград, общински съветници, Общинското ръководство на запасните офицери и сержанти от запаса, Ротари клуб – ”Свиленград”, Лайънс клуб „Свилена” – Свиленград , представители на фирми и пенсионерските клубове „Дълголетие” и „Приятелска утеха ”. Събитието уважиха и гости от Харманли.

Поздравителен адрес към организаторите и всички гости бе изпратен от името на Епархийското ръководство, канцеларията на свиленградското архиерейско наместничество и църковното настоятелство при храм „Св. Атанасий” в село Мезек с председател протоерей Георгий Крясков. Отчето благодари за добрата инициатива на Сдружение Мезек, чиято инициатива миналата година успя да събере средства за ограда на църквата в селото.

По традиция, на финала на празника беше обявен и победителя в традиционния ĸoнĸypc  „Meзeшĸo лyдo винo”. Това е Димитър Щерев, чиято напитка впечатли журито от утвърдени винопроизводители. Елексирът, приготвен от Мартин Лозев от Сива река грабна второто място, а на трето място се класира виното на Станимир Генев.

За настроението на всички присъстващи се погрижиха самодейците от НЧ „Изгрев – 1921” с. Мезек , които откриха програмата с обичая „Коледуване”.  Гвоздеят на програмата бяха музикантите от рок група „0379”.

Previous articleСлед нова година лагерът в Пъстрогор става от затворен тип
Next articleЧестит Никулден!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...