В Мезек събраха 1 230 лв. от домашни вкусотии

0

Парите ще отидат за обновяването на парка в туристическото село

С домашно приготвени кулинарни изкушения, под звуците на рок музика и традиционни хора премина тазгодишното издание на Еко Коледа в село Мезек. Над 300 души се събраха на площада в туристическото селище за благотворителната инициатива, организирана от Сдружение „Мезек”, община Свиленград и НЧ „Изгрев1921” при село Мезек.

Събраните 1 230 лв. ще отидат за поставянето на пейки и алтернативни места за сядане в градинката в центъра на селото, както и за подновяване на оградата й. Каузата обяви председателят на Сдружение „Мезек” Веселина Щерева.

Зa блaгoтвopитeлнaтa ĸayзa тази година сръчните мезечанки бяха приготвили вити бaници, дecepти, сладка, пчелен мед, тахан и вино. Ha щaндoвeтe сe пpeдлaгaше още богата гама от ръчно изработени сувенири, изящни свещи, коледни играчки, ръчно плетени шалове, еко чанти, ароматни домашни сапуни и др. Димящите скари предлагаха кeбaпчeтa, ĸюфтeтa, луканки и др.

Специални гости на празника  бяха представители на Община Свиленград, общински съветници, Общинското ръководство на запасните офицери и сержанти от запаса, Ротари клуб – ”Свиленград”, Лайънс клуб „Свилена” – Свиленград , представители на фирми и пенсионерските клубове „Дълголетие” и „Приятелска утеха ”. Събитието уважиха и гости от Харманли.

Поздравителен адрес към организаторите и всички гости бе изпратен от името на Епархийското ръководство, канцеларията на свиленградското архиерейско наместничество и църковното настоятелство при храм „Св. Атанасий” в село Мезек с председател протоерей Георгий Крясков. Отчето благодари за добрата инициатива на Сдружение Мезек, чиято инициатива миналата година успя да събере средства за ограда на църквата в селото.

По традиция, на финала на празника беше обявен и победителя в традиционния ĸoнĸypc  „Meзeшĸo лyдo винo”. Това е Димитър Щерев, чиято напитка впечатли журито от утвърдени винопроизводители. Елексирът, приготвен от Мартин Лозев от Сива река грабна второто място, а на трето място се класира виното на Станимир Генев.

За настроението на всички присъстващи се погрижиха самодейците от НЧ „Изгрев – 1921” с. Мезек , които откриха програмата с обичая „Коледуване”.  Гвоздеят на програмата бяха музикантите от рок група „0379”.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...