Честит Никулден!

0

Днес отбелязваме Никулден. 6 декември е отреден за почит към свети Николай Чудотворец. Той е и празник на рибарите, моряците и банкерите.

Никулден има важно място в българската празнична традиция. Според народните вярвания, когато шестимата братя светци си разделяли света, на Николай се паднали всичките води. В този ден лодките и корабите не плават в открито море. Рибарите, моряците и техните семейства участват в тържествената литургия, а след това отбелязват празника.

Българите почитат Св. Николай и като пазител на семейството, жилището и добротата. На този ден украсяваме и коледната елха. Традицията повелява днес да се приготви богата празнична трапеза, като основното ястие трябва да е риба. От всички риби се отдава предпочитание на шаранa. Смята се, че той е „слугата“ на Свeти Никола. Затова и шаранът не е просто гозба, а ритуал – своеобразно жертвоприношение към светеца, благодарност за закрилата в премеждия, надежда за добруване и радост, молитва за здраве и берекет. На масата се поставят и различни обредни хлябове и много постни ястия. Шаранът се приготвя в тесто, пълнен с ориз, ядки и стафиди – това ястие се нарича „рибник“. Също може да се приготви и печен шаран.

Никулденската риба трябва задължително да бъде прясно уловена и с люспи. Цената й в Свиленград е непроменена от няколко години. Шаранът е 6.00 лв., сомът по 10 лв. за кг, а толстолоб се търгува за 3 лв.

Над 200 000 българи празнуват имен ден днес, като 2/3 от празнуващите са мъже. Това сочат данните на Националния статистически институт по повод празника, който ще бъде отбелязан в цялата страна. Най-много мъже носят името Николай. Към края на 2015 г. това са 93 878 българи. Никола пък се казват малко над 38 000. Сред дамите, които празнуват днес, най-много – 14 454, се наричат Николина. Николинка се казват 7855 българки, а Никол – 10 205.

Честито на всички именници!

От Българската агенция по безопасност на храните съветват как да познаете дали рибата е прясна. Тя трябва да бъде свежа и с лъскава повърхност. Хрилете трябва да са розово-червени до тъмно-червени при рибите с по-тъмно месо. Когато се среже коремната кухина на рибата, трябва да се види, че органите са запазени, не са пихтиести, а костта не трябва да се отделя лесно, съветват експертите.

Потребителите могат да познаят прясната риба също по очите, които трябва да са изпъкнали, с ясна, бистра роговица.

Previous articleВ Мезек събраха 1 230 лв. от домашни вкусотии
Next articleЗапалиха коледните светлини в Любимец

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...