Честит Никулден!

0

Днес отбелязваме Никулден. 6 декември е отреден за почит към свети Николай Чудотворец. Той е и празник на рибарите, моряците и банкерите.

Никулден има важно място в българската празнична традиция. Според народните вярвания, когато шестимата братя светци си разделяли света, на Николай се паднали всичките води. В този ден лодките и корабите не плават в открито море. Рибарите, моряците и техните семейства участват в тържествената литургия, а след това отбелязват празника.

Българите почитат Св. Николай и като пазител на семейството, жилището и добротата. На този ден украсяваме и коледната елха. Традицията повелява днес да се приготви богата празнична трапеза, като основното ястие трябва да е риба. От всички риби се отдава предпочитание на шаранa. Смята се, че той е „слугата“ на Свeти Никола. Затова и шаранът не е просто гозба, а ритуал – своеобразно жертвоприношение към светеца, благодарност за закрилата в премеждия, надежда за добруване и радост, молитва за здраве и берекет. На масата се поставят и различни обредни хлябове и много постни ястия. Шаранът се приготвя в тесто, пълнен с ориз, ядки и стафиди – това ястие се нарича „рибник“. Също може да се приготви и печен шаран.

Никулденската риба трябва задължително да бъде прясно уловена и с люспи. Цената й в Свиленград е непроменена от няколко години. Шаранът е 6.00 лв., сомът по 10 лв. за кг, а толстолоб се търгува за 3 лв.

Над 200 000 българи празнуват имен ден днес, като 2/3 от празнуващите са мъже. Това сочат данните на Националния статистически институт по повод празника, който ще бъде отбелязан в цялата страна. Най-много мъже носят името Николай. Към края на 2015 г. това са 93 878 българи. Никола пък се казват малко над 38 000. Сред дамите, които празнуват днес, най-много – 14 454, се наричат Николина. Николинка се казват 7855 българки, а Никол – 10 205.

Честито на всички именници!

От Българската агенция по безопасност на храните съветват как да познаете дали рибата е прясна. Тя трябва да бъде свежа и с лъскава повърхност. Хрилете трябва да са розово-червени до тъмно-червени при рибите с по-тъмно месо. Когато се среже коремната кухина на рибата, трябва да се види, че органите са запазени, не са пихтиести, а костта не трябва да се отделя лесно, съветват експертите.

Потребителите могат да познаят прясната риба също по очите, които трябва да са изпъкнали, с ясна, бистра роговица.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...