„Кукла Барби” и „Нощен гост” в читалището

0

Два спектакъла могат да гледат свиленградчани на 8 декември в салона на НЧ „Просвета 1870”. И двата са на Родопски драматичен театър – Смолян. От 13.00 часа е детската постановка „Куклата Барби” от Майя Остоич, а от 18.00 часа почитателите на Мелпомена могат да гледат „Нощен гост” от Йордан Йовков, на режисьора Димитър Сарджев.

„Нощен гост“ е представление, което се опитва  да преоткрие Йовков през неговата проза. То използва материал от цикъла разкази „Ако можеха да говорят“, писан в края на живота му. Тук авторът поставя в центъра, във фокуса на внимание онези животни, растения, природа, всичко,  на което му е спестена възможността да изразява същността си чрез словото. То говори на друг език, различен от човешкия. Този език се опитват да разберат героите на тези произведения, да вникнат в него, да бъдат съпричастни към  мъките, радостите, които той въплъщава. Галопиращият прогрес  контрастира с кретащото ни духовно развитие, замъглява исканията на духа, дава ни самочувствие че можем много, почти всичко, че можем без Бог. Прави ни слепи за знаците на естеството, които толкова много вълнуват героите на Йовков.

Детският спектакъл „Куклата Барби” е приказка за приятелството.  Проследявайки взаимоотношенията между малката Деси и нейните кукли – Мая, Барби и палячото Веско, всяко дете ще има възможност да разбере колко много усилия се изискват от него, за да надскочи своя егоизъм и да се научи да общува с другите. Приятелството не е даденост, трябва да заслужиш доверието на другия, но когато го получиш, то ти дава сила да се пребориш с всяка трудност, изпречила се на пътя ти.

Previous articleКоледният базар в Хасково помага на Елена от Свиленград
Next articleСлед нова година лагерът в Пъстрогор става от затворен тип

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...