След бунта в Харманли: Част от мигрантите ще бъдат изведени извън населените места

0

Изолират по границата мигрантите нарушители

Основният организатор на безредиците в Харманли е задържан, той ще бъде незабавно изведен от страната, каза в Харманли министър-председателят в оставка Бойко Борисов. Той посочи, че лицето не е от сирийски произход. Всички, извършили вандалски действия в лагера, ще бъдат екстрадирани.

„Петима души ще се опитаме да ги екстрадираме веднага по линия на националната сигурност.  Другите, които са нарушавали обществения ред, ще са от първите екстрадирани за Афганистан през декември, а дотогава ще бъдат преместени в лагери от затворен тип”, увери премиерът Бойко Борисов. Той уточни, че няма опасност за майките и децата настанени в лагера, но се знае, че „афганистанските групи биеха сирийците, за да излизат да се бунтуват”, подчерта премиерът Борисов.

На два пъти в рамките на 24 часа министър-председателят в оставка посети Харманли и центъра там, след възникналите вчера безредици.

Той заяви, че тези които не спазват правилата ще бъдат изведени от центъра в Харманли, както и от останалите центрове, за да бъдат настанени в бивши казарми и застави, които се намират на границата.

В центъра в Харманли има настанени между 3000-3500 души. Около 1000 от тях трябва да бъдат преместени във фургони на самата граница. До 1-ви декември ще бъдат завършени всички съоръжения по изолирането на мигрантите, които не искат да спазват правилата.

Задържаният организатор на снощните бунтове е с криминално минало. Бил е задържан веднъж в Германия за разпространение на наркотици, лежал е в затвора, експулсиран е оттам и е дошъл тук преди 4 месеца.

До бунта се стигна, след затварянето на центъра под карантина, заради притесненията на хората от града от разпространението на краста и лайшманиоза. Група мигранти поиска да излезе навън, но след като охраната не допусна да напуснат центъра, те започнаха да хвърлят камъни и други предмети по тях, да палят огньове. Настанени в центъра са поискали да го напуснат, като са настояли да им се осигури „коридор” до Сърбия. В създалия се конфликт се намеси полиция и жандармерия.

Наложи се полицейските сили да използват водно оръдие, халосни и гумени патрони и помощни средства. Пострадаха 24 полицаи и двама бежанци, а общо 400 души бяха задържани. В Харманли се нагнети напрежение. Граждани се струпаха пред оградата на центъра.

Районната прокуратура в Харманли повдигна обвинения на 18 чужденци за безредиците в бежанския лагер. Мигрантите са привлечени като обвиняеми за хулиганство, съпроводено със съпротива срещу орган на властта и отличаващо се с изключителен цинизъм и дързост, съобщават от прокуратурата. Обвинените хора са разпознати от свидетели очевидци.

На специален брифинг в столицата говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че мМигрантът, запалил българския флаг в Харманли, ще бъде отведен в Специализираната прокуратура. Грози го до две години затвор или глоба до 3 хил. лв. за престъпление против Републиката.

В момента на територията на центъра е спокойно. Полицията, жандармерията и пожарната гарантират реда вътре в центъра и в Харманли, съобщават от областната администрация.

Previous articleСъдът в Хасково пуска под гаранция задържаните на Капитан Андреево митничари и граничари
Next articleНа Капитан Андреево: С контактен център подобряват граничния контрол между България, Гърция и Турция

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...