Съдът в Хасково пуска под гаранция задържаните на Капитан Андреево митничари и граничари

0

Решението може да бъде обжалвано пред Пловдивския апелативен съд

Шестимата граничари и митничари, задържани за подкуп при зрелищна акция на пункт „Капитан Андреево” на 30 септември бяха пуснати под гаранция от 5 хил. лв. Решението е от тази вечер на Хасковския окръжен съд.

Заседанието бе проведено по искане на адвокатите на обвиняемите за промяна на мерките им в по-леки. В началото на октомври съдът реши те да останат в ареста. Според защитниците им обаче задържаните са вече близо 2 месеца в ареста, а голяма част от разследването вече е извършена. Те вече са отстранени от работа и не могат да възпрепятстват по-нататъшното разследване, бе доводът на адвокатите. В подкрепа на тяхното искане е и факта, че двама от задържаните пък имат болни роднини, за които трябва да се грижат.

Разследването се води от обвинител към Софийска градска прокуратура. Той пледира, че митничарите трябва да останат под стража.

В крайна сметка обаче съдът измени мерките на Костадин Чорбаджиев, Георги Сирмов, Мариян Куртов, Петър Нацков, Константин Глушков, Симеон Николов от арест в парична гаранция на по 5000 лв., а за Валери Казаков от домашен арест също в гаранция от 5000 лв. В залата бяха близо 30 роднини и приятели на задържаните.

Припомняме, още двама бяха задържани в спец операцията на „Вътрешна сигурност” към МВР. Най-леката мярка, подписка, още в първото заседание получиха Любомир Апостолов и Пламен Русев.

При акцията, която затвори границата с Турция за часове, са били използвани белязани пари, заявиха от обвинението. Сумите били дребни – по 15-20 евро. Сигналът за искания рушвет дошъл от турски шофьор, който прокуратурата използва като анонимен свидетел.

На граничния пункт бяха изпратени двама прокурори от спецзвеното „Антикорупция“ на Софийската градска прокуратура, 9 следователи и 50 служители на „Вътрешна сигурност“ на МВР.

Решението на съда може да бъде обжалвано и протестирано пред Пловдивския апелативен съд в тридневен срок.

Previous articleБлаготворителен базар и концерт „С любов и усмивка за Коледа“
Next articleСлед бунта в Харманли: Част от мигрантите ще бъдат изведени извън населените места

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...