На Капитан Андреево: С контактен център подобряват граничния контрол между България, Гърция и Турция

0

Подобряване на граничния контрол между България, Турция и Гърция. Това е целта на новия тристранен контактен център за полицейско и митническо сътрудничество, който отвори врати днес на ГКПП „Капитан Андреево“.

На церемонията присъстваха вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка – Румяна Бъчварова и колегите ѝ от Гърция и Турция – Николаос Тоскас и Сюлейман Сойлу, съобщиха от МВР.

контактен център2Безспорно очакванията ни са големи – това е първият тристранен център за България и Гърция, и първият център от този вид за Турция изобщо, заяви българският министър на вътрешните работи. Днешното официално откриване на съвместния контактен център слага  край на един петгодишен период, в който работихме заедно за създаването му, допълни Румяна Бъчварова.

През май 2015 г. бе подписано споразумение за създаването на центъра, година по-късно – май 2016 г., то влезе в сила. Днес беше поставено началото на същинското му функциониране.
Бъчварова посочи,че към момента България има двустранни отношения и с Гърция, и с Турция. Правоприлагащите ни органи са изградили партньорство и работят заедно за сигурността на нашите граждани. Пример за това е изграденият двустранен контактен център на Промахон с Гърция, който дава отлични резултати и е един от основните канали на обмен на информация.

По думите на министър Бъчварова, тристранният център дава възможност да надградим и допълним тези двустранни отношения, като допринесем за регионалната сигурност като цяло. Нашите държави се сблъскват с едни и същи предизвикателства в областта на сигурността – тероризъм, незаконна миграция, каналджийство, контрабанда, трансгранична организирана престъпност в различните й форми. Всички те изискват възможно най-бърз и директен обмен на информация. Именно чрез новия център компетентните органи на нашите три страни ще имат възможност да осъществяват този обмен в реално време. Тристранният контактен център предоставя и допълнителна възможност за подпомагане на оперативно-издирвателните дейности, свързани с наблюдението и контрола на границата, както и за обмен на административна информация.
Еднаквите предизвикателства, пред които всички ние сме изправени изискват и единен подход и контрол, заяви министър Тоскас. Затова, по думите му, създаването на тристранния център е още една значителна стъпка в усилията за полицейско и митническо сътрудничество.
Министърът на вътрешните работи на Турция изрази очакванията чрез новата екипна работа в центъра да се постигнат още по-високи резултати в противодействието на престъпността и незаконната миграция. Той е модел за надграждане на тристранните отношения между България, Гърция и Турция и израз на общото разбиране, че за успешното противодействие на организираната престъпност е необходим общ подход, израз е за осъзнатата отговорност в областта на сътрудничеството.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...