На Капитан Андреево: С контактен център подобряват граничния контрол между България, Гърция и Турция

0

Подобряване на граничния контрол между България, Турция и Гърция. Това е целта на новия тристранен контактен център за полицейско и митническо сътрудничество, който отвори врати днес на ГКПП „Капитан Андреево“.

На церемонията присъстваха вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка – Румяна Бъчварова и колегите ѝ от Гърция и Турция – Николаос Тоскас и Сюлейман Сойлу, съобщиха от МВР.

контактен център2Безспорно очакванията ни са големи – това е първият тристранен център за България и Гърция, и първият център от този вид за Турция изобщо, заяви българският министър на вътрешните работи. Днешното официално откриване на съвместния контактен център слага  край на един петгодишен период, в който работихме заедно за създаването му, допълни Румяна Бъчварова.

През май 2015 г. бе подписано споразумение за създаването на центъра, година по-късно – май 2016 г., то влезе в сила. Днес беше поставено началото на същинското му функциониране.
Бъчварова посочи,че към момента България има двустранни отношения и с Гърция, и с Турция. Правоприлагащите ни органи са изградили партньорство и работят заедно за сигурността на нашите граждани. Пример за това е изграденият двустранен контактен център на Промахон с Гърция, който дава отлични резултати и е един от основните канали на обмен на информация.

По думите на министър Бъчварова, тристранният център дава възможност да надградим и допълним тези двустранни отношения, като допринесем за регионалната сигурност като цяло. Нашите държави се сблъскват с едни и същи предизвикателства в областта на сигурността – тероризъм, незаконна миграция, каналджийство, контрабанда, трансгранична организирана престъпност в различните й форми. Всички те изискват възможно най-бърз и директен обмен на информация. Именно чрез новия център компетентните органи на нашите три страни ще имат възможност да осъществяват този обмен в реално време. Тристранният контактен център предоставя и допълнителна възможност за подпомагане на оперативно-издирвателните дейности, свързани с наблюдението и контрола на границата, както и за обмен на административна информация.
Еднаквите предизвикателства, пред които всички ние сме изправени изискват и единен подход и контрол, заяви министър Тоскас. Затова, по думите му, създаването на тристранния център е още една значителна стъпка в усилията за полицейско и митническо сътрудничество.
Министърът на вътрешните работи на Турция изрази очакванията чрез новата екипна работа в центъра да се постигнат още по-високи резултати в противодействието на престъпността и незаконната миграция. Той е модел за надграждане на тристранните отношения между България, Гърция и Турция и израз на общото разбиране, че за успешното противодействие на организираната престъпност е необходим общ подход, израз е за осъзнатата отговорност в областта на сътрудничеството.

Previous articleСлед бунта в Харманли: Част от мигрантите ще бъдат изведени извън населените места
Next articleПредседателят на Комисията за защита на потребителите: Квартирите на частни лица все още са предизвикателство при осъществяването на ефективен контрол, често потребителите стават съучастници в препятстване работата на контролните органи

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...