Благотворителен базар и концерт „С любов и усмивка за Коледа“

0

Кампанията набира средства за скиорката Жана

Благотворителен Коледен базар под надслов „ С любов и усмивка за Коледа“ ще помогне с набиране на средства за хора с ревматологични заболявания. Базарът ще се проведе на 17 декември в залата на Сдружение „Приятелска утеха“ на ул. Камчия 5, зад хотел „Parish”. Ще бъдат изложени ръчно изработени коледни сувенири, декупаж, картички, както и баклави, баници, мляко и млечни продукти от собствена ферма, билки и др.

Базарът започва в 11.00 часа и ще продължи до 17.00 часа. В 12.00 започва концерта на Петър Георгиев – солист на Северняшкия ансамбъл и самодейците при Народно Читалище „Нов живот 1930“ с.Кап.Андреево.

Организатори на блоготворителната кампания са Народно Читалище „Изгрев 1928“, с.Сладун, Народно Читалище „Васил Левски 1933“ кв. Кап.Петко войвода, гр.Свиленград и Организация на пациентите с ревматологични заболявания в България.

В основата на инициативата стои Надя Митева, секретарят на читалище „Изгрев 1928” с. Сладун. Отскоро тя е член на УС на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България. Самата Надя Митева страда от ревматоидно заболяване. Въпреки него обаче тя е основен двигател на много инициативи. Всяка година читалището в село Сладун организира националния фолклорен фестивал „С песните на Кичка Савова”. Надя Митева успя да инициира и участието на тукашни състави в рекордната сватба в Разградско, която тази година беше изпълнена по тракийски обичай от нашия край. Именно от бабите от Сладун, Студена и Радовец. Пред хилядите, облечени в носии, дошли от различни краища на България в местността „Пчелина”.

„Миналата Коледа си пожелах да хвърля патериците и да оперирам и последната си става, раказва Надя, която е минала през няколко тежки операции, за да може да ходи. Трябваха ми 3 хил. лв., които нямах.”

Намират се обаче добри хора, близки приятели, които помагат на младата жена отново да се изправи на собствените си нозе. И вече 5 месеца, енергичната и със силен дух жена ходи сама.

Затова и тази Коледа Надя Митева иска да върне полученото добро. Кампанията, която върви и в национален мащаб, но тук ще се проведе ден по-рано, е в подкрепа на професионалната скиорка – Жанета Черпокова от гр. Смолян. 35-годишната жена е самотна майка, живее с диагноза системен лупус еритематозус от няколко години. Докато лекарите диагностицират автоимунното заболяване, тя пада на легло. Както повечето хора с диагноза лупус в България, Жана е принудена да закупува сама медикамента Имуновенин интакт, който е част от лечението и може да и помогне да постигне ремисия.
Сумата, която Жана трябва да заплаща всеки месец надхвърля една средна работна заплата в България и е непосилна за нея и близките и. Въпреки многократните усилия от страна на ОПЗРБ медикамента Имуновенин интакт да бъде заплащан от НЗОК, все още това е невъзможно.

Тук можете да прочетете разказа на Жана.

снимка: marica.bg
снимка: marica.bg

„Здравейте!

Казвам се Жана, на 35 години съм и живея в гр. Смолян с моята малка дъщеричка. В началото на 2013 година започнаха промените в нашето двучленно семейство. Майката професионален скиор и жената, която работеше безспирно в областта на туризма, нямаше сили и въздух да се изкачи до петия етаж. Работният ден започна да не надвишава два или три часа. Загубих сили, болеше ме, загубих вяра. Чувствах симптоми, характерни за всички най-коварни болести. След година и половина невъзможност лекарите да поставят диагноза стигнах до положение да не мога да се движа от болка и изнемощяване. В момента, в който ми поставиха диагноза Стисемен лупус еритематозус (СЛЕ) аз бях щастлива, защото знаех, че има шанс да вдишвам без да ме боли, да ставам сама от леглото, да поспя спокойно и след време да се върна към част от ежедневието си. За времето без диагноза лупусът беше нанесъл непоправимите си поражения и стандартното лечение с кортикостероиди (метилпреднизолон) и химиотерапевтици се оказа неудачно за мен. След 4-тото поредно вливане на тези медикаменти се отключи невролупус(засягане на централната нервна система като проява на заболяването) и приложението на медикаментите, които приемах на този етап, стана невъзможно, тъй като получавах пристъпи на паническа атака. По същата причина съм неподходяща и за другите медикаменти, които се прилагат при лечение на СЛЕ, с изключение на Имуновенин интакт, от който се повлиявам добре, но ми е трудно да си го позволя финансово. Стойността на предписаното ми количество от 90 ампули за еднократно приложение е 1157.76 лв. През 2016 г. успях да направя няколко вливания, за което съм изключително благодарна на мои приятели и близки. Според препоръката на лекуващия ми лекар през 2017 г. интервалът на прилагане на медикамента трябва да бъде 35 дни, което означва, че ще трябва да заплащам всеки месец гореспоменатата сума, за да мога да се лекувам. Сумата е непосилна за мен и дъщеря ми. Благодарение на ефекта на Имуновенин интакт мога да помисля да започна отново работа и да бъда полезна за себе си и близките си. Ще бъда благодарна за всяка помощ от вас.“

Жанета Черпокова

Previous articleБез нови договори за саниране, временно
Next articleСъдът в Хасково пуска под гаранция задържаните на Капитан Андреево митничари и граничари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...