Без нови договори за саниране, временно

0

Да се преустанови сключването на нови договори за саниране по националната програма за енергийна ефективност, защото правителството в оставка не можело до гарантира приемственост в политиката и бил достигнат разполагаемия финансов ресурс от 1 млр. лв. Това уведомление е разпратено до кметовете на общини от министъра в оставка Лиляна Павлова, съобщиха от МРРБ на страницата си.

В съобщението регионалният министър предлага на местните власти временно да преустановят подписването на нови договори с външни изпълнители и обявяването на нови обществени поръчки по програмата, считано от 22 ноември 2016 година, до осигуряването на допълнителен финансов ресурс по нея.

Финансирането за сключените досега договори е обезпечено и те ще продължат да бъдат изпълнявани, уверяват от МРРБ.

Няколко са жилищните сгради, по националната програма за енергийна ефективност, по които се работи в Свиленград. Панелките са с над 36 апартамента, което беше и изискване на програмата. Изгрев бл. 8 бе първият завършен по нея, следват „Васил Друмев” 8, на ул. „Граничар” 166, бул. „България” 123, и  ул. „Димитър Благоев” 6-8.

Други панелни жилищни сгради, също са кандидати по националната програма, но те все още нямат подписани договори. Жилищните сгради са с по-малко от 36 апартамента, а средства за тях се очаква да бъдат осигурени през 2017 година.

Припомняме, че в бюджета за следващата година са предвидени 1 млрд. лв. за следващия етап от програмата. Засега няма информация това да е било променено. Бюджет 2017 вече мина на първо четене в Народното събрание, предстои окончателното му приемане.

Докато НС не приеме проекта на бюджет за 2017 г., нямам право да дам съгласието си и кметовете да сключват финансово необезпечени договори. Позволя ли това, следващата седмица съм първи клиент на прокуратурата, посочи министърът в оставка пред БТВ.

Още 10 блока с под 35 апаратамента ще бъдат санирани в Свиленград през 2017 година, но те са вече по европейската програма „Региони в растеж”. Общината в Свиленград подписа договори със сдруженията на 10 жилищни сгради – “Простор” бл. 4, “Бурденис” 8, “Простор” бл. 5, “Стефан Стамболов” 16, “Септемврийци” 12 и “Генерал Скобелев” 29, “Страшимир Дочков” 18, “Простор” 6, бул. “България” 132 и “Изгрев” 6.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...