Без нови договори за саниране, временно

0

Да се преустанови сключването на нови договори за саниране по националната програма за енергийна ефективност, защото правителството в оставка не можело до гарантира приемственост в политиката и бил достигнат разполагаемия финансов ресурс от 1 млр. лв. Това уведомление е разпратено до кметовете на общини от министъра в оставка Лиляна Павлова, съобщиха от МРРБ на страницата си.

В съобщението регионалният министър предлага на местните власти временно да преустановят подписването на нови договори с външни изпълнители и обявяването на нови обществени поръчки по програмата, считано от 22 ноември 2016 година, до осигуряването на допълнителен финансов ресурс по нея.

Финансирането за сключените досега договори е обезпечено и те ще продължат да бъдат изпълнявани, уверяват от МРРБ.

Няколко са жилищните сгради, по националната програма за енергийна ефективност, по които се работи в Свиленград. Панелките са с над 36 апартамента, което беше и изискване на програмата. Изгрев бл. 8 бе първият завършен по нея, следват „Васил Друмев” 8, на ул. „Граничар” 166, бул. „България” 123, и  ул. „Димитър Благоев” 6-8.

Други панелни жилищни сгради, също са кандидати по националната програма, но те все още нямат подписани договори. Жилищните сгради са с по-малко от 36 апартамента, а средства за тях се очаква да бъдат осигурени през 2017 година.

Припомняме, че в бюджета за следващата година са предвидени 1 млрд. лв. за следващия етап от програмата. Засега няма информация това да е било променено. Бюджет 2017 вече мина на първо четене в Народното събрание, предстои окончателното му приемане.

Докато НС не приеме проекта на бюджет за 2017 г., нямам право да дам съгласието си и кметовете да сключват финансово необезпечени договори. Позволя ли това, следващата седмица съм първи клиент на прокуратурата, посочи министърът в оставка пред БТВ.

Още 10 блока с под 35 апаратамента ще бъдат санирани в Свиленград през 2017 година, но те са вече по европейската програма „Региони в растеж”. Общината в Свиленград подписа договори със сдруженията на 10 жилищни сгради – “Простор” бл. 4, “Бурденис” 8, “Простор” бл. 5, “Стефан Стамболов” 16, “Септемврийци” 12 и “Генерал Скобелев” 29, “Страшимир Дочков” 18, “Простор” 6, бул. “България” 132 и “Изгрев” 6.

Previous articleЕлена Петрова идва със спектакъла „Яворов, Лора и Мина в часа на синята мъгла”
Next articleБлаготворителен базар и концерт „С любов и усмивка за Коледа“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...