Елена Петрова идва със спектакъла „Яворов, Лора и Мина в часа на синята мъгла”

0

Поетичният спектакъл „Яворов, Лора и Мина в часа на синята мъгла” ще могат да гледат свиленградчани. Постановката е посветена на 100-годишнината от кончината на гениалния български поет – Пейо Яворов.

Изпепеляващата любов между харамията Пейо Яворов и Лора Каравелова е превъплътена от вглъбения Иван Радоев и ослепителната Елена Петрова. Любовта на Лора към Яворов е толкова силна, че над нея витае мисълта за смъртта, сякаш чувства сладост в нейната близост. Измъчващата я ревност я кара да натисне спусъка на пищова, ненамерила себе си, а поетът тръгва след нея. В своето женско величие Лора се издига до висотата на героиня от легендите, която със собствената си смърт спечелва любовта на любимия човек. На другия полюс е любовта на Мина, в чиято роля влиза аткрисата Мариела Топалова. Мина остава като един блян за поета, като едно поетично видение, което той не смее да приземи.

Писмата и на двете, сами по себе си са произведения на изкуството, те ни ги разкриват като необикновени човешки същества, създадени извън всякакви мерки, предизвикващи света и хората около себе си. Техните две имена са се слели завинаги, обкръжени от светлините на поезията и легендата. Яворов, окаяният слепец, отхвърленият от обществото, сиромахът без средства за съществуване, опозореният от мълвата, заподозреният в убийство не престава да повтаря до смъртта си: „милата ми Лора“. В мрака на своята слепота той вижда неизмеримото величие на любовта, по-силна от живота и смъртта…

Постановката е на 29 ноември, от 18.00 часа в салона на НЧ „Просвета 1870”. Автор и постановчик е Бойко Илиев. Цена на билетите е 8, 10 и 12 лв. За ученици и пенсионери –  5 лв.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...