Елена Петрова идва със спектакъла „Яворов, Лора и Мина в часа на синята мъгла”

0

Поетичният спектакъл „Яворов, Лора и Мина в часа на синята мъгла” ще могат да гледат свиленградчани. Постановката е посветена на 100-годишнината от кончината на гениалния български поет – Пейо Яворов.

Изпепеляващата любов между харамията Пейо Яворов и Лора Каравелова е превъплътена от вглъбения Иван Радоев и ослепителната Елена Петрова. Любовта на Лора към Яворов е толкова силна, че над нея витае мисълта за смъртта, сякаш чувства сладост в нейната близост. Измъчващата я ревност я кара да натисне спусъка на пищова, ненамерила себе си, а поетът тръгва след нея. В своето женско величие Лора се издига до висотата на героиня от легендите, която със собствената си смърт спечелва любовта на любимия човек. На другия полюс е любовта на Мина, в чиято роля влиза аткрисата Мариела Топалова. Мина остава като един блян за поета, като едно поетично видение, което той не смее да приземи.

Писмата и на двете, сами по себе си са произведения на изкуството, те ни ги разкриват като необикновени човешки същества, създадени извън всякакви мерки, предизвикващи света и хората около себе си. Техните две имена са се слели завинаги, обкръжени от светлините на поезията и легендата. Яворов, окаяният слепец, отхвърленият от обществото, сиромахът без средства за съществуване, опозореният от мълвата, заподозреният в убийство не престава да повтаря до смъртта си: „милата ми Лора“. В мрака на своята слепота той вижда неизмеримото величие на любовта, по-силна от живота и смъртта…

Постановката е на 29 ноември, от 18.00 часа в салона на НЧ „Просвета 1870”. Автор и постановчик е Бойко Илиев. Цена на билетите е 8, 10 и 12 лв. За ученици и пенсионери –  5 лв.

Previous articleНовата сензация на българския рок „SEVI” гостува в „THE PLACE”
Next articleБез нови договори за саниране, временно

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...