Празнуваме Деня на християнското семейство

0

Българската православна църква отбелязва днес Въведение Богородично. Един от 12-те велики християнски празници еднакво отбелязвани и от православието и от католицизма. Празникът се чества и като Ден на християнското семейство и православната младеж.

Според библейските текстове на този ден тригодишната Мария е заведена от родителите си Йоаким и Анна в Иерусалимския храм, за да служи на Бога. Така те изпълнили обещанието, което дали пред Господ, още преди тя да се роди. Мария останала да живее в храма, като приема върху себе си дълга да лекува в скръбта им всички самотни и изоставени хора. Така този ден става символ на въвеждането на младия човек в лоното на църквата и вярата.

Този ден става символ на въвеждането на младия човек в храма, в лоното на църквата и вярата, и на християнското семейство, чийто първопример са Дева Мария и съпругът й – праведният Йосиф.

Традициите казват още, че след църква семейството се събира около масата на чаша вино, постна питка и вкусна гозба. Така се чества здравата връзка помежду всички, а масата се оставя неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да хапне и благослови дома.

Според народните поверия на този празник българите гадаят какво ще е времето през следващата година. Ако е топло и слънчево, зимата ще е люта, лятото сухо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото дъждовно, реколтата богата.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...