Празнуваме Деня на християнското семейство

0

Българската православна църква отбелязва днес Въведение Богородично. Един от 12-те велики християнски празници еднакво отбелязвани и от православието и от католицизма. Празникът се чества и като Ден на християнското семейство и православната младеж.

Според библейските текстове на този ден тригодишната Мария е заведена от родителите си Йоаким и Анна в Иерусалимския храм, за да служи на Бога. Така те изпълнили обещанието, което дали пред Господ, още преди тя да се роди. Мария останала да живее в храма, като приема върху себе си дълга да лекува в скръбта им всички самотни и изоставени хора. Така този ден става символ на въвеждането на младия човек в лоното на църквата и вярата.

Този ден става символ на въвеждането на младия човек в храма, в лоното на църквата и вярата, и на християнското семейство, чийто първопример са Дева Мария и съпругът й – праведният Йосиф.

Традициите казват още, че след църква семейството се събира около масата на чаша вино, постна питка и вкусна гозба. Така се чества здравата връзка помежду всички, а масата се оставя неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да хапне и благослови дома.

Според народните поверия на този празник българите гадаят какво ще е времето през следващата година. Ако е топло и слънчево, зимата ще е люта, лятото сухо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото дъждовно, реколтата богата.

Previous article5 179 лв. събра концертът „За едно дете повече“
Next articleВнесоха обвинителния акт срещу инспектора от ДАИ, поискал подкуп

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...