Петата Еко Коледа в село Мезек събира средства за обновяването на парка

0

Еко Коледа в село Мезек и тази година ще събере любители на традиционните домашно произведени продукти и вина. Празникът е на 4 декември, от 12.00 часа. Превърналото се в традиция събитие е инициирано и организирано от сдружение „Мезек”, община Свиленград и НЧ „Изгрев 1921” с. Мезек. И обикновено събира много почитатели на живописното туристическо селище.

Дни наред хората в селото се готвят за Еко Коледата. Приготвят се сладкиши, сладка, лютеници, ядки и др. домашни лакомства и ръчно изработени сувенири. С продажбата на кулинарните изкушения се набират средства за различни каузи. Тази година парите от продажбата на местните вкусотии ще бъдат използвани за обновяване на парка в центъра на селото и монтирането на пейки.

Миналата година от продадените беше обновена оградата на църквата „Св. Атанасий” в туристическото село. В предишните издания на Еко Коледа беши изградена еко пързалка, беше изработена реплика на на известния глиган, който е открит в могилата на  тракийската гробница, довършени бяха архитектурните колони на входа на селото, изграден бе и малък пъстроцветен еко пазар,където местните производители могат да предлагат продукцията си.

Празникът обикновено е съпроводен с хора около специално запаления огън в центъра на селото, димящи скари и фолклорни изпълнения.

Както всяка година и тази ще има конкурс „Мезешко лудо вино”, в което майсторите винари ще могат да се похвалят с домашно произведената напитка.

Previous article„За едно дете повече“ в Свиленград на 18 ноември
Next article5 179 лв. събра концертът „За едно дете повече“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...