Петата Еко Коледа в село Мезек събира средства за обновяването на парка

0

Еко Коледа в село Мезек и тази година ще събере любители на традиционните домашно произведени продукти и вина. Празникът е на 4 декември, от 12.00 часа. Превърналото се в традиция събитие е инициирано и организирано от сдружение „Мезек”, община Свиленград и НЧ „Изгрев 1921” с. Мезек. И обикновено събира много почитатели на живописното туристическо селище.

Дни наред хората в селото се готвят за Еко Коледата. Приготвят се сладкиши, сладка, лютеници, ядки и др. домашни лакомства и ръчно изработени сувенири. С продажбата на кулинарните изкушения се набират средства за различни каузи. Тази година парите от продажбата на местните вкусотии ще бъдат използвани за обновяване на парка в центъра на селото и монтирането на пейки.

Миналата година от продадените беше обновена оградата на църквата „Св. Атанасий” в туристическото село. В предишните издания на Еко Коледа беши изградена еко пързалка, беше изработена реплика на на известния глиган, който е открит в могилата на  тракийската гробница, довършени бяха архитектурните колони на входа на селото, изграден бе и малък пъстроцветен еко пазар,където местните производители могат да предлагат продукцията си.

Празникът обикновено е съпроводен с хора около специално запаления огън в центъра на селото, димящи скари и фолклорни изпълнения.

Както всяка година и тази ще има конкурс „Мезешко лудо вино”, в което майсторите винари ще могат да се похвалят с домашно произведената напитка.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...