Предупреждават за инфлуенца по птиците. Заразата идва от Европа

0

От областната администрация: Орнитолози и ловджии да се оглеждат за умрели мигриращи птици

Областната епизоотична комисия заседава днес във връзка с констатирани огнища на високопатогенна инфлуенца по птиците. Случаи на това заболяване са констатирани в Германия, Австрия, Унгария, Полша и Хърватска. Има опасност заболяването да проникне на наша територия, чрез мигриращите птици, затова бе свикано и заседанието на Областната епизоотична комисия.

По заповед на изпълнителния директор на БАБХ в повишена епизоотична готовност са приведени Областните дирекции по безопасност на храните в цялата страна. От хасковската структура съобщиха, че са предприети превантивни мерки за недопускане на заразата.

Пред заместник областния управител Валентин Ангелов и членовете на комисията д-р Владимир Хърсев, главен епизоотолог на ОДБХ Хасково, съобщи, че предстоят съвместни проверки с орнитоложките, ловно- рибарските дружества и държавните лесничейства за наличие на болни или умрели диви мигриращи птици или синантропни птици.

Вече се извършва постоянен ветеринарномедицински контрол за спазване мерките за био-сигурност в птицевъдните обекти, проверяват се и се контролират всички пазари за птици, извършват се периодични клинични прегледи и сондажни виросологични изследвания на домашни и диви птици. Областната дирекця по безопасност на храните разпорежда на собствениците на птицевъдни обекти да не допускат излизането на птиците извън дворовете и да предотвратят контакта между птици, живеещи в дивата природа и домашно отглежданите. Фуражите да се съхраняват в закрити помещения, да се осигури разделно отглеждане на патици и гъски от другите видове домашни птици, да се уведоми незабавно обслужващия обекта ветеринарен лекар или кмета на населеното място при отклонение в здравословното състояние птиците или при завишена смъртност при тях.

Засега не се налага забрана за транспортиране на птиците, както и за търговията с тях. Веднага след заседанието на Областната епизоотична комисия бе издадена заповед на областния управител на Хасково, която е изпратена до всички общини в региона.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...