Предупреждават за инфлуенца по птиците. Заразата идва от Европа

0

От областната администрация: Орнитолози и ловджии да се оглеждат за умрели мигриращи птици

Областната епизоотична комисия заседава днес във връзка с констатирани огнища на високопатогенна инфлуенца по птиците. Случаи на това заболяване са констатирани в Германия, Австрия, Унгария, Полша и Хърватска. Има опасност заболяването да проникне на наша територия, чрез мигриращите птици, затова бе свикано и заседанието на Областната епизоотична комисия.

По заповед на изпълнителния директор на БАБХ в повишена епизоотична готовност са приведени Областните дирекции по безопасност на храните в цялата страна. От хасковската структура съобщиха, че са предприети превантивни мерки за недопускане на заразата.

Пред заместник областния управител Валентин Ангелов и членовете на комисията д-р Владимир Хърсев, главен епизоотолог на ОДБХ Хасково, съобщи, че предстоят съвместни проверки с орнитоложките, ловно- рибарските дружества и държавните лесничейства за наличие на болни или умрели диви мигриращи птици или синантропни птици.

Вече се извършва постоянен ветеринарномедицински контрол за спазване мерките за био-сигурност в птицевъдните обекти, проверяват се и се контролират всички пазари за птици, извършват се периодични клинични прегледи и сондажни виросологични изследвания на домашни и диви птици. Областната дирекця по безопасност на храните разпорежда на собствениците на птицевъдни обекти да не допускат излизането на птиците извън дворовете и да предотвратят контакта между птици, живеещи в дивата природа и домашно отглежданите. Фуражите да се съхраняват в закрити помещения, да се осигури разделно отглеждане на патици и гъски от другите видове домашни птици, да се уведоми незабавно обслужващия обекта ветеринарен лекар или кмета на населеното място при отклонение в здравословното състояние птиците или при завишена смъртност при тях.

Засега не се налага забрана за транспортиране на птиците, както и за търговията с тях. Веднага след заседанието на Областната епизоотична комисия бе издадена заповед на областния управител на Хасково, която е изпратена до всички общини в региона.

Previous articleЗа трета поредна година: Коледен базар в Свиленград
Next article„За едно дете повече“ в Свиленград на 18 ноември

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...