Чудотворна икона на Богородица и мощи на светците Козма и Дамян пристигат в Свиленград

0

Храмът на Гарата пази частица от чудотворните мощи на Св. Анна, майката на Богородица

Чудотворна икона на Пресвета Богородица и мощите на Свети безсребреници и чудотворци Козма и Дамян ще бъдат донесени в Свиленград, обявиха от храма „Св. Йоан Рилски Чудотворец” кв. Капитан Петко войвода. Светините ще бъдат посрещнати на 29 ноември, в навечерието на Андреевден, от 17.00 часа в обновената църква на Гарата. Реликвите идват от Църногорския манастир „Св. Козма и Дамян” /Софийска епархия/, и ще бъдат донесени от игумена на манастира – йеромонах Никанор.

На 30 ноември от 8.00 часа, ще започне тържествена служба. От 9.00 часа духовници от епархията и страната ще посрещнат митрополит Антоний, представляващ Старозагорска епархия, след освобождаването на продължително боледуващия митрополит Галактион.

Така изглежда сега църквата в кв. Капитан Петко войвода
Така изглежда сега църквата в кв. Капитан Петко войвода

Митрополит Антоний ще извърши обновление на изцяло ремонтирания храм в квартала, водоствет и след това ще отслужи божествена литургия.

Припомняме, че отец Януарий, който беше скандално отстранен от храма навръх Кръстовден, беше възстановен на работа.

Вече повече от година, със средства на благодетели и с постоянството на монаха – Януарий църквата се ремонтира. Беше сменена електрическата инсталация, беше сменен иконостаса, сложиха се нови прозорци и врати, храмът беше изографисан, подменено беше старото кюмбе с ново отопление. Отвън също беше направен цялостен ремонт.

14391026_557635587774177_1960754544633182307_n
Състоянието на църквата преди ремонта

Освен възстановяването на сданието, свещеникът успя да вкара храма в 21-ви век. От Фейсбук страницата на църквата, той обявява месечния график на служенията, публикува информация за църковните празници и снимки и видеа от богослуженията.

Миналата година свиленградачни имаха възможност да се докоснат до мощите на Св. Йоан Рилски Чудотворец – небесния покровител на българския народ. Частица от тях беше посрещната в Свиленград. Пак с инициативата на отец Януарий, храмът получи като дарение частица от мощите на Св. Александър Свирски. В църкватаа се пазят мощите и на други светци. Семейства, страдащи от безплодие, имат възможност да се докоснат до частица от мощите на Св. Анна, майката на Богородица, която се счита за закрилница на семейството.

Previous articleОт историята: Най-големият деликатес в Свиленград бил овчата саздърма
Next articleНад 20% избирателна активност в Свиленград към 10.00 часа

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...