Чудотворна икона на Богородица и мощи на светците Козма и Дамян пристигат в Свиленград

0

Храмът на Гарата пази частица от чудотворните мощи на Св. Анна, майката на Богородица

Чудотворна икона на Пресвета Богородица и мощите на Свети безсребреници и чудотворци Козма и Дамян ще бъдат донесени в Свиленград, обявиха от храма „Св. Йоан Рилски Чудотворец” кв. Капитан Петко войвода. Светините ще бъдат посрещнати на 29 ноември, в навечерието на Андреевден, от 17.00 часа в обновената църква на Гарата. Реликвите идват от Църногорския манастир „Св. Козма и Дамян” /Софийска епархия/, и ще бъдат донесени от игумена на манастира – йеромонах Никанор.

На 30 ноември от 8.00 часа, ще започне тържествена служба. От 9.00 часа духовници от епархията и страната ще посрещнат митрополит Антоний, представляващ Старозагорска епархия, след освобождаването на продължително боледуващия митрополит Галактион.

Така изглежда сега църквата в кв. Капитан Петко войвода
Така изглежда сега църквата в кв. Капитан Петко войвода

Митрополит Антоний ще извърши обновление на изцяло ремонтирания храм в квартала, водоствет и след това ще отслужи божествена литургия.

Припомняме, че отец Януарий, който беше скандално отстранен от храма навръх Кръстовден, беше възстановен на работа.

Вече повече от година, със средства на благодетели и с постоянството на монаха – Януарий църквата се ремонтира. Беше сменена електрическата инсталация, беше сменен иконостаса, сложиха се нови прозорци и врати, храмът беше изографисан, подменено беше старото кюмбе с ново отопление. Отвън също беше направен цялостен ремонт.

14391026_557635587774177_1960754544633182307_n
Състоянието на църквата преди ремонта

Освен възстановяването на сданието, свещеникът успя да вкара храма в 21-ви век. От Фейсбук страницата на църквата, той обявява месечния график на служенията, публикува информация за църковните празници и снимки и видеа от богослуженията.

Миналата година свиленградачни имаха възможност да се докоснат до мощите на Св. Йоан Рилски Чудотворец – небесния покровител на българския народ. Частица от тях беше посрещната в Свиленград. Пак с инициативата на отец Януарий, храмът получи като дарение частица от мощите на Св. Александър Свирски. В църкватаа се пазят мощите и на други светци. Семейства, страдащи от безплодие, имат възможност да се докоснат до частица от мощите на Св. Анна, майката на Богородица, която се счита за закрилница на семейството.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Loading Facebook Comments ...