Над 20% избирателна активност в Свиленград към 10.00 часа

0

Започна гласуването на втори тур за президент и вицепрезидент. Избирателната активност към 10.00 часа е 20,07%, съобщи секретарят на общината Надя Пеева. До момента правото си на вот са упражнили 3 974 души. Преди седмица към този час за държавен глава гласа си бяха пуснали 15,74% от избирателите.

С 20 повече са избирателите от община Свиленград в сравнение с миналата седмица, уточни още Надя Пеева. Разликата в цифрата идва от навършилите 18 години свиленградчани през изминалите 7 дни. Те също са включени в избирателните списъци.

Така борят на имащите право на глас за балотажа става 19 796 души.

Припомняме, на втори тур на президентските избори се явяват получилите най-голяма подкрепа на първи тур кандидати. Това са кандидат-президентската двойка Румен Радев-Илияна Йотова, издигната от Инициативен комитет и подкрепена от БСП, и кандидат-президентската двойка на ПП ГЕРБ Цецка Цачева-Пламен Манушев. Румен Радев спечели първи тур на президентските избори с 25,44% от гласовете, а Цецка Цачева получи 21,96%.

Изборният ден ще приключи в 20:00 часа, като ако след този час пред секциите има още избиратели, които не са упражнили правото си на глас, изборният ден там може да бъде удължен с не повече от час.

Тази година вотът е задължителен. Лицата, които не са упражнили избирателното си право без уважителни причини в два поредни избори от един и същ вид, ще бъдат изключени от избирателния списък за следващите избори за президент и вицепрезидент.

Неупражняването на правото на глас в изборите за президент и вицепрезидент на републиката на първи тур обаче не възпрепятства правото на гласуване на балотаж и обратното.

И в тази бюлетина има квадратче „Не подкрепям никого”. Вотът ще се брои за действителен глас, но няма да се разпределя пропорционално към никоя от кандидат-президентските двойки.

Бюлетината съдържа три квадратчета – по едно за всеки от кандидатите и „Не подкрепям никого“, като участниците в надпреварата за президентския пост запазват номерата си от първия тур на изборите.

Previous articleЧудотворна икона на Богородица и мощи на светците Козма и Дамян пристигат в Свиленград
Next articleБлизо 52% са гласувалите за президент до 17.00 часа

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...