Съдът пусна Павел Лилянов под гаранция

0

Окръжният съд в Хасково пусна под гаранция от 5 хил. лв. Павел Лилянов. За днес беше насрочено обжалването на мярката на бившия началник на митница Свиленград, който на 23 октомври беше задържан, а съдът в граничния град остави в ареста.

Лилянов стреля с ловен автомат по група цигани в района на „малката гаричка”. Той ги „атакувал”, след като се вбесил на Сашо и Христо Руменови, защото открил при тях приятелката си Атанаска, която живеела на квартира у Лилянов. Ромите започнали да хвърлят срещу него камъни, а Лилянов извадил карабината и стрелял по тях. Сачми се забили в крака на единия, а кожата на другия мъж буквално била смъкната в областта на подбедрицата заради изстрела почти от упор.

Срещу Павел Лилянов бяха повдигнати пет обвинения – за хулиганство с особена дързост, за закана за убийство спрямо две лица, за незаконно притежаване на огнестрелни оръжия и боеприпаси, за неспазване на правилата за боравене с огнестрелно оръжие, което води до опасност за живота и здравето на хората и за причиняване на телесни повреди на повече от едно лице и по начини и средства, опасни за мнозина.

Днес адвокатът на Павел Лилянов – Веско Георгиев атакува пред окръжните магистрати постоянният арест, наложен от свиленградския съд. Прокурорът Петър Мидов също намери мотивите на първоинстанционния съд за пресилени, а наложената мярка за прекалено тежка и несъразмерна, предаде Хасково.нет.

Едно от отправените към ексшефа на митницата обвинение е за незаконно притежавано оръжие. “Става дума за пушка от първата световна война, която била на дядо му. Намерена е в дома, от който Лилянов притежава една трета. Вярно е, че носи отговорност за това, но тя трябва да е съразмерна”, обясни в кулоарите на съда адвокатът Веско Георгиев.

Юристът обясни още, че Лилянов бил на лов същия ден и отишъл на мястото на инцидента по молба на приятелката му. Там обаче възникнал скандал с гуляещите цигани, които му скочили и дори го замервали с камъни. Хвърлили срещу него и чугунен капак от печка. Тогава Лилянов извадил ловния автомат от колата и стрелял в краката на атакуващите го роми, за да ги спре. Не бил близнал капка алкохол преди инцидента. “Ако беше пиян, щеше да ги изтрепе. Стрелял е, за да запази живота си”, допълни адвокатът.

След оттегляне за съвещание тричленният съдийски състав с председател Стратимир Димитров освободи от ареста Лилянов, като му определи гаранция в размер на 5000 лв.

Семейството на Павел Лилянов след пускането му под парична гаранция
Семейството на Павел Лилянов след пускането му под парична гаранция
Previous articleДвама в ареста за екшъна с дрогата и прегазения полицай
Next articleНа 6 ноември: За пръв път гласуваме задължително и с „Не подкрепям никого”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...