На 6 ноември: За пръв път гласуваме задължително и с „Не подкрепям никого”

0

Избирателите в община Свиленград са 19 804. В избирателните списъци от секциите в града гласоподавателите са 15 933-ма, а в селата 3 871.

На 6 ноември българските граждани ще избират президент и вицепрезидент и ще дадат своя отговор „да“ или „не“ на въпросите „Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?“, „Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?“ и „Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?“. Не е задължително да се отговаря на всички въпроси в допитването.

Подписка за референдума, иницииран от „Шоута на Слави“ имаше разпространена и в Свиленград. В нея, за броени дни, подписа си в подкрепа на въпросите сложиха доста свиленградчани. В голямата си част обаче въпросите отпаднаха и останаха едва тези, касаещи задължителното гласуване, мажоритарния вот и партийните субсидии.

За първи път на тези избори гласуването на изборите у нас е задължително, като право да гласуват имат гражданите, които са навършили 18 години, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода. Заявилите в срок да гласуват по настоящ адрес, могат да го направят срещу документ за самоличност. Учениците и студентите редовно обучение могат да гласуват в секция по избор в населеното място, където учат, ако то е различно от постоянния им адрес.

За пръв път има и опция „Не подкрепям никого”. Бюлетините за гласуване в националния референдум съдържат и трите въпроса, като срещу всеки от тях има опция „да“ или „не“.

Гласуването започва в 7.00 часа и приключва в 20.00 часа. Изборният ден може да бъде удължен по преценка на Централната избирателна комисия, ако в 20.00 часа пред изборните помещения има желаещи да гласуват, но удължаването може да е най-много с един час – до 21.00 часа.

Previous articleСъдът пусна Павел Лилянов под гаранция
Next articleРИК Хасково отхвърли жалбата за купуване на гласове в Свиленград

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...