На 6 ноември: За пръв път гласуваме задължително и с „Не подкрепям никого”

0

Избирателите в община Свиленград са 19 804. В избирателните списъци от секциите в града гласоподавателите са 15 933-ма, а в селата 3 871.

На 6 ноември българските граждани ще избират президент и вицепрезидент и ще дадат своя отговор „да“ или „не“ на въпросите „Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?“, „Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?“ и „Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?“. Не е задължително да се отговаря на всички въпроси в допитването.

Подписка за референдума, иницииран от „Шоута на Слави“ имаше разпространена и в Свиленград. В нея, за броени дни, подписа си в подкрепа на въпросите сложиха доста свиленградчани. В голямата си част обаче въпросите отпаднаха и останаха едва тези, касаещи задължителното гласуване, мажоритарния вот и партийните субсидии.

За първи път на тези избори гласуването на изборите у нас е задължително, като право да гласуват имат гражданите, които са навършили 18 години, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода. Заявилите в срок да гласуват по настоящ адрес, могат да го направят срещу документ за самоличност. Учениците и студентите редовно обучение могат да гласуват в секция по избор в населеното място, където учат, ако то е различно от постоянния им адрес.

За пръв път има и опция „Не подкрепям никого”. Бюлетините за гласуване в националния референдум съдържат и трите въпроса, като срещу всеки от тях има опция „да“ или „не“.

Гласуването започва в 7.00 часа и приключва в 20.00 часа. Изборният ден може да бъде удължен по преценка на Централната избирателна комисия, ако в 20.00 часа пред изборните помещения има желаещи да гласуват, но удължаването може да е най-много с един час – до 21.00 часа.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...