Европейската агенция за гранична и брегова охрана започва работа

0

Европейската агенция за гранична и брегова охрана започва работа. Това става по-малко от година след като ЕК направи предложение за създаването й. Началото беше отбелязано днес с мероприятие на ГКПП „Капитан Андреево“ на външната граница на България с Турция. Представени бяха превозните средства, оборудването и екипите на новата агенция.

Премиерът Бойко Борисов подчерта, че не бива да се приема, че стартирането на новата европейска агенция е насочено срещу Турция. „Напротив, това трябва да е знак към всички в Европа за значението на споразумението с Турция. Няма гранична полиция, която да се справи с няколко милиона мигранти. Турция трябва да остане наш стратегически партньор”, заяви премиерът. Той посочи, че спирането на войната в Сирия зависи основно от САЩ и Русия и затова всички заедно трябва да настояват Вашингтон и Москва да постигнат разбирателство. „Ако на югоизток няма мир, каквито и средства да отделим, каквито и сили да разположим, нямаме шанс да се защитим”, категоричен беше Борисов.

Новата мегаагенция е наследник на “Фронтекс”. Нейната роля и дейности са значително разширени. Броят на постоянните служители на Агенцията ще бъде увеличен повече от два пъти. 400 служители от различни европейски държави ще работят тук, като част от тях вече пристигнаха, а е предвиден и резерв, съставен от най-малко 1 500 гранични служители

Агенцията ще може да придобива собствено оборудване и да го използва максимално бързо при операции по границите.

„Днес полагаме началото на още по-ефективно, солидарно и преди всичко партньорско сътрудничество за охрана и управление на нашите външни граници. Правим го в името на сигурността и спокойствието на всички европейски граждани“. С тези думи българският вицепремиер и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова приветства гостите.

На пресконференцията участваха комисаря по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос, Държавния секретар на Министерството на вътрешните работи на Република Словакия Дениса Сакова, изпълнителния директор на Frontex Фабрис Леджери, министри на вътрешните работи на държави-членки на ЕС, и други висши служители.

„Днес полагаме началото на още по-ефективно, солидарно и преди всичко партньорско сътрудничество за охрана и управление на нашите външни граници. Правим го в името на сигурността и спокойствието на всички европейски граждани“, каза българският вицепремиер и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Комисарят по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос заяви: „Днешният ден е забележителен момент в историята на управлението на европейските граници. Отсега нататък външната граница на една държава-членка на ЕС, е външна граница за всички държави-членки — както юридически, така и на практика. За по-малко от една година създадохме пълноценна европейска система за гранична и брегова охрана, превръщайки в реалност принципите на споделена отговорност и солидарност между държавите членки и Съюза. Точно такъв е европейският отговор, от който се нуждаем, за да посрещнем предизвикателствата на 21-ви век, свързани със сигурността и миграцията“.

Създаването на Европейска гранична и брегова охрана, обявено от председателя на Комисията Юнкер в речта му от 9 септември 2015 г. за състоянието на Съюза, е част от мерките, предприети съгласно Европейската програма за миграцията, за засилване на управлението и сигурността на външните граници на ЕС. Шенгенското пространство без вътрешни граници може да бъде поддържано единствено ако ефективно се гарантират сигурността и защитата на външните граници.

На 15 декември 2015 г. Европейската комисия представи законодателно предложение за създаването на Европейска гранична и брегова охрана чрез надграждане върху съществуващите структури на Frontex, за да се отговори на новите предизвикателства и политически реалности, пред които е изправен ЕС по отношение както на миграцията, така и на вътрешната сигурност. Европейският парламент и Съветът дадоха одобрението си за Европейската гранична и брегова охрана в рекордно кратък срок от едва девет месеца.

Previous articleВласт и опозиция с взаимни обвинения за провала за ООН
Next articleОфисът на НАП в Хасково ще е с нови банкови сметки от 1 ноември

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...