Власт и опозиция с взаимни обвинения за провала за ООН

1

Антониу Гутиереш ще оглави организацията. Ирина Бокова е втора по брой събрани гласове, Кристалина Георгиева остана седма

Бившият португалски премиер и върховен комисар за бежанците към ООН Антонио Гутиереш ще е новият главен секретар на ООН. Той събра 13 гласа „за“ и нито един глас против от постоянна страна членка на Съвета за сигурността на ООН след шестото тайно индикативно гласуване в сряда. Очаква се днес 15-те страни в Съвета да гласуват официално подкрепата си за Гутереш, след която неговата номинация ще трябва да бъде приета с мнозинство и от Общото събрание на ООН. Развоя на събитията очаквано намери силен отзвук в България и предизвика остри реакц ии, взаимни обвинения между управляващи и опозиция и дори искане на разнообразни оставки – от тази на Борисов и кабинета през външния министър Митов до Кристалина Георгиева, която остана седма в гласуването в сряда вечер. Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова пък е формално на второ място със седем срещу пет окуражаващи гласове, но и двете получиха сигнали за вето от две постоянни държави-членки на Съвета, което означава, че и двете не са били приемлив вариант за част от „големите играчи“ на международната сцена.

Разпри по български

БСП и АБВ първи поискаха оставка на кабинета заради казуса с българската кандидатура за ООН. Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че издигането на втора кандидатура умишлено е дискредитирало Ирина Бокова и са отнели възможността на България да има свой представител на най-високия пост в ООН. „Това беше извършено под чужд натиск и всички обяснения, че е имало разговор и уверения, че г-жа Георгиева има по-големи шансове, са лъжа“, каза по-рано днес Нинова.

Лидерът на АБВ и бивш коалиционен партньор на Борисов Георги Първанов също заяви, че премиерът трябва да приеме политическата отговорност за случилото се, да подаде оставка и да изтегли Кристалина Георгиева от ЕК. Първанов обяви също че „на преден план излиза въпросът за вот на недоверие за предателство към националния интерес и достойнство“, който той се надява да се случи в близките седмици. Не стана ясно обаче дали партията би подкрепила вота на недоверие, иницииран от БСП ден по-рано.

И съпредседателя на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов се включи в атаката, но само по фланга – той призова премиера и външния министър Даниел Митов да поискат оставката на Георгиева като еврокомисар, без обаче да споменава нищо за оставка на правителството, което подкрепя.

От ДПС поискаха колективна оставка на всички, взели участие в изтеглянето на Бокова и номинирането на Георгиева. „Ние се изложихме пред чужденците и пред света“, заяви лидерът на партията Мустафа Карадайъ. А бившият министър на външните работи Соломон Паси обяви неуспехът на българските номинации за „най-големият външнополитически провал на България в последните 25 г.“ пред Нова. Паси обвини премиера в некомпетентност по темата и го призова да поеме пълната политическа отговорност.

Излъганата власт

Борисов обаче бързо излезе от дипломатичния тон, като обвини Бокова в нахалство, че „не се не се отказа, и отиде да блокира госпожа Георгиева“ и прехвърли отговорността към бившият премиер Пламен Орешарски, чието правителство номинира Бокова. „Оставка трябваше да искаме на Орешарски, но той вече я подаде. Затова, че ни я предложи (Ирина Бокова – бел. ред.) преди две години“, заяви той. От думите му също стана ясно, че се чувства подведен, тъй като „Гутереш е бил определен още в началото“ и разочарован, че не бил спазен „принципът за жена от Югоизточна Европа“.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов също опита да защити правителството, като обясни пред БНТ, че решението е геополитическо и е било взето от „великите сили“, докато страната ни е прекалено малка, за да е фактор в геополитиката и е била един вид подведена. По думите му, когато кабинетът получил сигнали, че част от страните с право на вето ще блокират кандидатурата на Бокова, тогава и прибегнали към варианта с Георгиева, но се не получило и заключи, че „всички сме виновни, че не бяхме единни за ООН“.

Външният министър Даниел Митов също защити нетрадиционния ход на правителството в своя Facebook профил, като подчерта, че Бокова не е имала никакъв шанс а и номинацията на Георгиева е била единствената „възможност на източноевропейската група да има своя шанс да излъчи генерален секретар на ООН.“

Бившият министър на финансите Симеон Дянков бе по-рязък в оценката си пред Нова. „Според мен бяхме излъгани от големите държави – не само ние, но и голяма част от обществото в света. Говореше се, че жена ще е следващият генерален секретар на ООН. Говоренето за това дойде от Ню Йорк и Вашингтон“, коментира той.

източник: Капитал

Previous article„Паяк” отнася неправилно паркираните автомобили от днес
Next articleЕвропейската агенция за гранична и брегова охрана започва работа

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...