Уволниха свиленградски свещеник и му забраниха да служи

1

Тръгна подписка в защита на архимандрит Януарий

Уволниха свиленградският свещеник Януарий. Отецът, който служи в църквата „Свети Йоан Рилски Чудотворец“ в кв. Капитан Петко войвода е освободен със заповед на старозагорския митрополит Галактион, под чиято шапка е свиленградска духовна околия. Разпореждането е с дата 13 септември. С него се забранява на свещеника да служи в цялата Старозагорска епархия.

„В заповедта, издадена съгласно чл. 95 във връзка с чл. 81 от устава на БПЦ и подписана от митрополита по необичаен начин заради неговото заболяване, не се сочат никакви причини за освобождаването на архим. Януарий, но може да се предположи, че причините са доста сериозни, щом като въпросният клирик се и аргосва, пише специализираното църковно издание „Двери”.

tr„Аргосването” забранява на монаха да служи в Старозагорската епархия. С такава забрана обаче едва ли някой ще му разреши да служи и извън нея. Наказанието е много сурово, а самият Отец Януарий заяви, че не са му известни причините за него.

Миряните, дошли в храма да подкрепят свещеника също са получили незадоволителен отговор на въпросите си от страна на изпратени от митрополията служители: „Дядо Галактион така реши”.

До такова решение обаче не може да се стигне толкова лесно, коментират в духовните среди. Първо трябва да има повдигнато духовно наказателно дело и да бъдат ясно посочени причините и провиненията на свещеника, които да бъдат доказани. Започнала е и ревизия на храма. Според архимандрит Януарий нарушения не са открити.

Монахът стана духовен водач на храма през 2014 г. Допреди няколко години младият архимандрит беше игумен на Шипченския манастир, а в последствие поиска да бъде освободен и беше изпратен чак в края на епархията – в Свиленград.

За около две години инициативният монах успя да реновира запуснатата църква „Свети Йоан Рилски Чудотворец” отвътре и отвън с подкрепата на вярващите и на благодетели. Докара мощи на известни светци, подмени иконостаса и покани зограф да изографиса църквата.

Днес архимандрит Януарий беше категоричен, че ще обжалва заповедта си за отстраняване и забраната да служи в Старозагорска епархия пред Светия синод. Той е подписал с особено мнение заповедта за освобождаването си. Това обаче не спира прилагането й. Случилото се не беше коментирано пред медиите от архийрейският наместник отец Константин.

Според мнозина обаче става дума за злонамереност и разчистване на пътища. Вярващите от кв. Капитан Петко войвода започнаха подписка в подкрепа на свещеника си и неговото оставане в храма. Тя е разпространена във всички магазини в квартала и се очаква места за подпис и подкрепа да има и в центъра на града.

Previous articleОбщина Свиленград продължава дейностите по възстановяване на Стария мост
Next articleВтори Национален фестивал на старата градска песен „С песни от свила – минаха години”

1 COMMENT

  1. Не съм набожен и не ме интересуват църковните дела,но мен лично този Януарий ме дразнеше че запушваше уличката до църквата с колата си по време на службите.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...